«Розумна тарілка» допоможе їсти більше овочів

08 березня 2021, 10:36 2692

Діти все частіше отримують перекуси у вигляді шкідливих снеків. До такого висновку дійшла дослідниця у галузі якості та дизайну продуктів харчування Фемке Брауер.

«Брауер запитала 136 матерів дітей віком від 2 до 7 років, чим вони годують своїх дітей і чому. Більшість відповіли, що скурпульозно дотримувалися правил здорового харчування лише з першою дитиною. У сім«ях, де двоє та більше дітей, найменші їдять ті ж закуски, що старші. І це далеко не здорова їжа! Наприклад, норма споживання овочів складає лише половину необхідного», — зазначає на своєму Facebook Радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен.

Учені Вагенінгенського університету Нідерландів наполягають, що основи здорової харчової поведінки важливо прививати з наймолодшого віку. На основі попередніх досліджень вони сформували освітню програму з харчування для початкової школи — «Smaaklessen» («Уроки смаку»).

«На заняттях діти в ігровій формі навчаються усвідомленому та правильному ставленню до їжі. Компанія HAK, що займається виробництвом консервованих овочів, створила «розумну тарілку» — Het Helpende Bord, яка послуговується оптичними ілюзіями та підсвідомими сигналами, щоб допомогти дітям їсти більше овочів», — додає Рейнауд Наутен.

Одна з фішок такої тарілки в тому, що овочі виглядають смачнішими на білому фоні, тому секція для овочів біліша за решту тарілки. Так зелень виглядає зеленішою, а буряк — червонішим. Ще у тарілці є заглиблення, куди можна помістити більше овочів.