У ЄС запроваджують нові правила маркування меду, соків та джемів

11 квітня 2024, 09:55 1157

Європарламент 10 квітня схвалив попередню угоду з Радою ЄС про оновлені правила щодо складу, назви, маркування та презентації продукції, яка регулюється «директивами про сніданки».

Про це говориться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Зазначається, що нові правила боротимуться з імпортом фальсифікованого меду з країн, що не є членами ЄС, шляхом обов'язкового та чіткого маркування країни походження, а також започаткують процес створення системи відстеження меду. Також буде запроваджено чіткіше маркування щодо вмісту цукру у фруктових соках та мінімального вмісту фруктів у джемах і мармеладах.

«Сьогодні ми зробили важливий крок у маркуванні походження харчових продуктів і прийняли суворі заходи для боротьби з шахрайством меду. Країна походження повинна бути чітко вказана на маркуванні медових сумішей. Крім того, було встановлено вищі стандарти якості та визначено необхідність створення системи відстеження меду в ЄС», —  заявив після голосування доповідач Олександр Бернхубер (Австрія).

Він зауважив, що ці ініціативи забезпечать кращий захист як бджолярів, так і споживачів від фальсифікованого меду.

Тепер директива має бути ухвалена Радою ЄС, після чого буде опублікована в Офіційному віснику ЄС і набуде чинності через 20 днів. Країни ЄС повинні будуть застосовувати нові правила через два роки після набуття чинності.