У ЄС вирішили відкликати законопроєкт про скорочення використання пестицидів

06 лютого 2024, 17:11 1176

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сьогодні, 6 лютого 2024 року, оголосила про відкликання суперечливого проєкту закону, спрямованого на скорочення використання пестицидів у ЄС.

Регламент сталого використання (SUR), запропонований у червні 2022 року, мав на меті скоротити вдвічі використання пестицидів до 2030 року. Він також передбачав повну заборону цих продуктів у чутливих зонах, таких як міські зелені зони, а також сприяв використанню альтернатив із низьким рівнем ризику, пише Euronews.

Однак SUR викликав розбіжності з самого початку та став об’єктом запеклого протесту з боку аграрного сектору. Минулого року Європарламент відхилив його 299 голосами, 207 проти та 121 утримався, і зараз він застряг у політичних переговорах між державами-членами, що свідчить про дуже низькі перспективи бути ухваленим. 

«Комісія запропонувала SUR з гідною метою зменшити ризики хімічних засобів захисту рослин. Але пропозиція SUR стала символом поляризації. Її відхилив Європейський парламент. У Раді теж більше немає прогресу. Тому я пропоную Колегії відкликати цю пропозицію», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Зазначається, що таке рішення вона ухвалила на тлі зростаючої реакції правих проти Європейської зеленої угоди та широких протестів фермерів, які серед іншого скаржилися на тягар, створений екологічним законодавством.

«Тільки якщо наші фермери зможуть жити за рахунок землі, вони інвестуватимуть у майбутнє. І лише якщо ми разом досягнемо наших кліматичних та екологічних цілей, фермери зможуть продовжувати заробляти на життя. Наші фермери це добре розуміють, їм варто більше довіряти», — пояснила рішення президент ЄК.

Відкликання запропонованого закону ще має бути ратифіковано Колегією уповноважених, процес, як очікується, завершиться найближчими тижнями.

Водночас Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що питання регулювання пестицидів залишатиметься на порядку денному та може бути предметом «нової пропозиції, набагато більш зрілої». Однак новий проєкт буде завданням наступного складу Єврокомісії.