У Латвії аграрії вийшли на акції проти російської та білоруської продукції

06 лютого 2024, 09:58 1210

Фермери вийшли на протести в кількох містах Латвії 5 лютого 2024 року. Одна з головних вимог — негайна заборона продукції з росії та білорусі.

Про це пише портал Delfi.

Фермери виїхали на дороги на тракторах, на деяких з яких розміщені прапори Латвії та транспаранти з гаслами і з вимогами до уряду.

Як зазначив голова товариства Zemnieku saeima Юріс Лаздіньш, перший етап протестів має не стихійний, а мирний і передбачуваний характер. Фермери зібралися в заздалегідь узгоджених місцях. Але якщо їхні вимоги не будуть задоволені, аграрії рушать через тиждень на Ригу.

«Протягом цієї акції ми закликаємо учасників протесту не перешкоджати руху оперативного транспорту, дотримуватися мирного характеру просування сільськогосподарської та інших видів техніки дорогами. Ми передали прем'єр-міністру Евії Сіліні та міністру сільського господарства Арманду Краузе вимоги, висунуті представниками аграрного сектору. І чекаємо від них відповідей і конкретних рішень. В іншому разі ми готові їхати до Риги вже 12 лютого», — повідомив Юріс Лаздіньш.

Латвійські фермери вимагають: 

  • ввести негайну заборону на ввезення продуктів харчування з росії та білорусі без перехідного періоду;
  • відновити в Латвії знижену ставку ПДВ у розмірі 5% на фрукти, ягоди та овочі; 
  • підвищити конкурентоспроможність галузі;
  • скоротити бюрократичну тяганину в аграрному секторі;
  • полегшити доступ до фінансування та програм оборотного капіталу;
  • відмовитися від обтяження земель національного рівня або інших обмежень землекористування.