Рекордний урожай пшениці в Австралії негативно позначиться на цінах

06 січня 2023, 19:00 3019

Прогноз валового збору пшениці в Австралії підвищили до 42 млн т, що є абсолютно рекордним урожаєм для цієї країни.

Про це повідомляє Barva Invest channel у Telegram із посиланням на дані місцевих аналітиків.

Зазначається, що попередні оцінки USDA були на рівні 36,6 млн т — це вже відповідало рекордному рівню, тим часом місцеві аналітики говорили про урожай 38,2-40,1 млн т.

«Для світового ринку позитивних новин не так багато, оскільки цей врожай, враховуючи лімітований внутрішній попит, шукатиме покупців на експортному ринку. Логістична складова у Австралії залишає за собою певні обмеження щодо можливостей експорту, але це лише питання часу та свідчить про те, що ця країна довше залишатиметься агресивним гравцем на світовому ринку», — зазначають експерти.

Новини щодо суттєвого погіршення якості та збільшення кількості фуражної пшениці, на їхню думку, не так суттєво позначаються на обсягах експорту. Оскільки азійський попит без суттєвих проблем концентрується на фуражній пшениці.

«Також слід додати, що активна конкуренція Австралії з іншими експортерами, в тому числі й з Україною (яка наразі має чималі запаси пшениці), однозначно матиме негативний вплив на світові ціни пшениці, що також має позначитись на закупівельних цінах в Україні, особливо враховуючи потребу додаткових продажів на експортному ринку», — прогнозують спеціалісти.