Литва зупинила імпорт російського зерна, проте транзит збільшився вдвічі

25 квітня 2024, 09:25 620

Посилення контролю за ввезенням до Литви зерна з росії та білорусі майже зупинило імпорт зерна, однак його транзит на інші ринки Європейського Союзу значно збільшився.

Про це повідомляє Державна продовольчо-ветеринарна служба (ДПВС) Литви, яка перевіряє ці вантажі, передає LRT.

«Після 18 березня ми спостерігаємо скорочення імпорту з росії та білорусі до Литви на 95%, але спостерігаємо (збільшення. — Ред.) ввезення до Литви для імпорту в інші країни ЄС», — зазначила директорка служби Аудроне Мікалаускене.

З 18 березня ДПВС перевіряє кожен вагон чи транспортний засіб із зерном, що ввозиться з країн підвищеного ризику — росії та окупованих нею регіонів та білорусі, перевіряє походження зерна і, як і раніше, перевіряє, чи немає у партіях зерна, призначених для ринку ЄС, заборонених домішок.

За словами Мікалаускене, з 1 січня до 18 березня через Литву було перевезено 184 партії зерна на ринки Німеччини, Данії, Франції, Бельгії, Чехії та інших країн ЄС, а з 18 березня по 16 квітня — 317 партій.

«Це означає, що кількість перевезень до інших країн ЄС із росії та білорусі через Литву збільшилася майже вдвічі», — сказала Мікалаускене.

За даними відомства, до 18 березня до Литви для імпорту в середньому вирушало 20-25 партій російських чи білоруських кормів на добу.

За перший місяць посилення перевірок було перевірено 38 вантажівок, які перевозили 1068 т кормів із росії та білорусі. Три партії було пропущено, решта ще проходять лабораторні перевірки. Минулого тижня не було виявлено жодної партії корму, призначеної для литовського ринку.

Крім того, з 18 березня до Литви не ввозилося російське та білоруське зерно та продукти його переробки для кінцевого споживання. Ще шість вантажівок із кормами з росії та 15 з білорусі було розвернуто на кордоні через невідповідність документів.

За даними ДПВС, у період з 18 березня по 16 квітня через Литву з росії та білорусі до країн ЄС було ввезено 292 партії зерна загальною вагою 18 тис. т.