G7 активізує пошук шляхів для зняття морської блокади

28 червня 2022, 17:06 1641

Країни «Великої Сімки» (G7) домовилися виділити понад $4,5 млрд на протидію створеній росією продовольчої нестабільності.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому за підсумками зустрічі країн G7.

Під час саміту представники країн G7 вирішили створити Глобальний альянс з продовольчої безпеки спільно зі Світовим банком. 

Також у резолюції саміту говориться, що країни G7 надалі будуть підтримувати сільськогосподарський сектор України та домагатися відновлення транспортування українського агроекспорту морськими шляхами.

«Ми активізуємо наші зусилля, щоб допомогти Україні продовжувати виробляти сільськогосподарську продукцію перед наступним сезоном збирання врожаю та зобов’язуємось підтримувати українських фермерів у отриманні доступу до основних сільськогосподарських продуктів та ветеринарних препаратів. Ми рішуче підтримуємо Україну у відновленні експорту сільськогосподарської продукції на світові ринки, а також намагання ООН відкрити безпечний морський коридор через Чорне море», — йдеться у заяві G7.

Глави держав і урядів G7 укотре закликали росію без жодних умов припинити блокаду українських чорноморських портів, знищення ключової портової та транспортної інфраструктури, зернових сховищ і терміналів, а також незаконне привласнення сільськогосподарської продукції та обладнання в Україні, припинити будь-яку діяльність, яка перешкоджає українському виробництву та експорту харчів.