ФАО про ціни на продовольство: м'ясо — вгору, цукор — вниз

07 травня 2024, 15:59 811

Значення Індексу продовольчих цін ФАО у квітні 2024 року становило 119,1 пункти, що на 0,3 пункти (0,3%) вище за переглянутий березневий показник: зниження значення індексів цін на цукор і молочну продукцію не дало змоги повністю компенсувати зростання значення індексів цін на м'ясо та меншою мірою на рослинні олії й зернові.

Таким чином у квітні, після семимісячного періоду зниження, значення індексу зросло вдруге поспіль, але водночас виявилося на 9,6 пункту (7,4%) нижчим за відповідний показник минулого року, йдеться в повідомленні ФАО.

Так, у квітні середнє значення індексу цін на зернові ФАО становило 111,2 пункту, що на 0,3 пункту (0,3%) нижче за березневий показник і на 25 пунктів (18,3%) нижче за показник квітня 2023 року. Після зниження, що тривало три місяці поспіль, у квітні світові ціни на пшеницю стабілізувалися. При цьому зафіксовано зростання цін на кукурудзу та ячмінь. Середнє значення індексу цін на всі види рису знизилося на 1,8%, здебільшого через падіння котирувань індійських сортів рису, зумовлене початком збирання рису нового врожаю. 

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії сягнуло найвищого за останні 13 місяців рівня і становило 130,9 пункту, що на 0,3 пункту (0,3%) вище порівняно з минулим місяцем. Це зростання зумовлене підвищенням котирувань соняшникової та ріпакової олій на тлі зниження цін на пальмову та соєву олії. 

Значення Індексу цін на молочну продукцію у квітні становило 123,7 пункту, що лише на 0,3 пункту (0,3%) нижче за рівень березня; дане зниження переломило зростання значення цього індексу, яке тривало шість місяців поспіль і яке все ще на 5,5 пункту (4,3%) нижче за показники відповідного періоду минулого року. 

Індекс цін на м'ясо у квітні становив 116,3 пункту, що на 1,9 пункту (1,6%) вище за березневий показник. Зростання значення цього індексу триває третій місяць поспіль, при цьому воно виявилося лише незначно (0,4%) нижчим, ніж у відповідний період минулого року. Світові ціни на курятину та яловичину зросли, тоді як на свинину незначно знизилися.

Середнє значення індексу цін на цукор у квітні становило 127,5 пункту, що на 5,9 пункту (4,4%) нижче його березневого значення. Зниження значення цього індексу триває вже другий місяць поспіль, внаслідок чого воно виявилося на 21,9 пункту (14,7%) нижчим, ніж у відповідний період минулого року.