Через зміну клімату може зникнути ігристе вино просекко

22 липня 2023, 13:20 2412

Нове дослідження показало, що просекко може зникнути через зміну клімату. За словами вчених, виноградники на схилах гір, де вирощують виноград, з якого роблять ігристий напій, найбільше схильні до ризику деградації ґрунту і посухи.

Це також стосується інших відомих вінтажів, включно з Бургундією, Гран Крю і Каберне Совіньйон, найпопулярнішим червоним вином у світі, — повідомляє Dailymail.

Провідний автор дослідження доктор Паоло Тароллі з Університету Падуї в Італії зазначає: «Ризик полягає не тільки у втраті сільськогосподарського продукту або зміні ландшафту, що негативно впливає на місцеву економіку. Ризик полягає у втраті історії цілих спільнот і їхнього культурного коріння».

Ґрунти на гірських виноградниках зазвичай тонкі й розмиті, і за мільйони років ерозія забрала ґрунт і воду вниз по схилу. Але гориста місцевість є ключем до створення аромату у вині. Гірські ґрунти дають змогу вирощувати виноград невеликого розміру, як чорниця, але з вищим співвідношенням шкірки і соку. Оскільки в шкірці міститься так багато аромату, смаку і таніну, гірські вина часто мають інтенсивний смак.

Але виноградники на схилах пагорбів в Італії, Португалії та Іспанії також є найскладнішими у догляді —звідси і з'явився вислів «героїчне виноградарство».

За словами італійської команди, фермери та науковці мають працювати разом, щоб врятувати деякі з найзнаменитіших вин у світі.

Дослідження називає бідний ґрунт і меншу кількість опадів найбільшою загрозою для галузі. Можливі рішення для запобігання втрати ґрунту включають вирощування трави між виноградними лозами, щоб скріпити ґрунт, і збір дощової води в резервуарах на схилах пагорбів для запобігання вимивання та зсувів ґрунту.