Збитки агросектору України, завдані війною, перевищили $10 млрд

15 квітня 2024, 12:03 828

Збитки, завдані фізичним активам агропромислового комплексу України внаслідок російського вторгнення, становлять $10,3 млрд, а економічні втрати сягнули майже $70 млрд.

Про це свідчать підрахунки Київської школи економіки (KSE), опубліковані у журналі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха.

Найбільше із $10,3 млрд обсягу збитків припадає на сільськогосподарську техніку — майже 57% усіх втрат, або $5,8 млрд, пошкодження тракторів лідирує за підкатегоріями — до $1,6 млрд. Загалом понад 21% всього наявного парку сільськогосподарської техніки та обладнання в Україні повністю або частково пошкоджено.

Другою за величиною категорією пошкоджених активів є запаси зернових та олійних культур, які не лише знищувались, але й викрадались росіянами. Збитки сягають $1,9 млрд, що включає приблизно 4 млн т зернових і олійних культур.

Третьою за величиною пошкодженою категорією активів є сховища, на які припадає 17,5% всіх збитків, або $1,8 млрд. Майже 11,3 млн т потужностей було повністю зруйновано, а ще 3,3 млн т частково пошкоджено. 

Водночас 16 млн га знаходяться під загрозою забруднення вибухівкою, на розмінування сільгоспземель України необхідно буде витратити $12,8-26,6 млрд. Потреби у реконструкції та відновленні агросектору, які не пов'язані з розмінуванням, прогнозуються на рівні $56,3 млрд.

Збитки агросектору від руйнування Каховської дамби оцінюються в $1,18 млрд (при цьому збитки становлять $1,15 млрд, а прямі збитки — $25,7 млн відповідно). Найбільших прямих збитків зазнав рибний сектор, які оцінюються в $24,5 млн.

За даними фахівців, загальні втрати сільського господарства України оцінюються в $69,8 млрд. Ця цифра значно перевищує весь сільськогосподарський ВВП України за 2021 рік. На відміну від прямих збитків, втрати сільського господарства розраховуються на основі передбачуваного недоотриманого доходу через зниження обсягів виробництва, падіння цін та збільшення виробничих витрат внаслідок повномасштабного вторгнення.

Найбільша категорія втрат, що становить 49,2% від загальної суми (або $34,3 млрд), пов'язана зі зниженням виробництва продукції рослинництва. Для однорічних культур, на які припадає більша частина цієї категорії, таке зниження виробництва оцінюється не лише для 2022 та 2023 років, але й включає подальші втрати у 2024 році через скорочення посівних площ. Втрати через зниження виробництва продукції тваринництва, аквакультури та рибальства склали $5,6 млрд до грудня 2023 року.