ЄБРР інвестує в Україну €3 млрд

13 вересня 2023, 14:19 1811

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) взяв на себе зобов’язання інвестувати в Україну €3млрд протягом 2022-2023 років.

Про це під час конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM) повідомила асоційована директорка, старша банкірка Агробізнесу ЄБРР Анна Лебединець.

За її словами, продовольча безпека — серед пріоритетів ЄБРР. Окрім цього, інвестиції спрямовуються на торговельне фінансування та підтримку фінансового сектору, енергетичну безпеку, життєво важливу інфраструктуру, а також стійкість приватного сектору.

«У 2022 році загальні інвестиції в Україну сягнули €1,7 млрд з урахуванням грантів і обороту TFP, у 2023 році проінвестовано €1 млрд», — уточнює Анна Лебединець.

За її словами, пряме фінансування ЄБРР — основний інструмент фінансування агросектору в Україні. «Ключові критерії — комплексна перевірка/due diligence, щоквартальна звітність за МСФЗ тощо. Одержувачі: середні та великі корпоративні клієнти; цільові розміри кредиту понад €10 млн. Результат: €197 млн — загальна сума фінансування, надана після початку війни», — додає експертка.

Серед основних інструментів також фінансування ЄБРР через механізми розподілу ризиків. При цьому кредити надаються за українським законодавством та покриваються на 40-60% гарантією ЄБРР за кожною угодою. Отримати кредит за цим інструментом мають змогу малі та середні корпоративні клієнти; цільові розміри кредиту від €2 млн до €15млн. «Результат: €44 млн — загальна сума фінансування, надана після початку війни», — зазначає вона.

Ще один механізм — програми розподілу ризиків на портфельній основі/Програма сприяння торгівлі. 

«Підхід: фінансування надається партнерськими фінансовими установами (PFIs) за підтримки гарантії ЄБРР або участі в ризиках на рівні портфеля з 50% покриттям. Одержувачі: переважно ММСП та МСП; розмір кредиту від €50 тис. до €3 млн. Результати: а) нові кредити на суму більше €300 млн, надані сімома PFIs, підкріплені гарантіями ЄБРР на суму €95млн; б) угоди торговельного фінансування, €45 млн за 2022 рік», — резюмувала асоційована директорка, старша банкірка Агробізнесу ЄБРР Анна Лебединець.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua