Вимоги ЄС до українських равликів такі самі, як до продукції країн третього світу

28 травня 2023, 10:30 4807

З початком дії «економічного безвізу» у 2022 році між Україною та ЄС експорт українських равликів став менш регульованим — не встановлено норми та порядок експорту, що може призвести до негативних наслідків у майбутньому для українських виробників, оскільки внутрішнього споживання майже немає.

Таку думку AgroPortal.ua висловив виконавчий секретар Асоціації виробників равликів у Іспанії Хосе Антоніо Марсело.

«Потрібно уже почати обговорювати умови, на яких відбуватиметься експорт, укладати договори, оскільки у Європі досить жорсткі правила контролю за молюсками. Якщо буде виявлено випадки порушення санітарних норм з боку українських виробників — ринок може одномоментно закритися», — пояснює він. 

Равликова ферма «Равлик М.рія» в селі Синьковичі на Львівщині експортує молюсків до Іспанії з 2019 року. Цього року на експорт пішло більше 140 т. «На нашій діяльності безвіз ніяк не позначився. Ми здаємо перед відправкою равлика в лабораторію, де він 7 днів перевіряється, на кордоні проходимо другий ветконтроль і під час вивантаження — третій. Ніколи з якістю проблем у нас не було», — говорять власники ферми.

Водночас керівник ФГ «Агроравлик» Олександр Волохович наголошує на тому, що українських равлиководів перевіряють на найвищому рівні, оскільки вимоги ЄС до України — це вимоги як до країни третього світу.

«З початком дії безвізу ніякі санітарні норми не були послаблені. Український равлик або інший равлик з третьої країни світу не може приїхати до кінцевої точки розвантаження без ветконтролю», — зауважує він.

Олександр Волохович додає, що кожна компанія, яка стає експортером, проходить перевірку за всіма можливими пунктами ветеринарного контролю.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua