Український виробник завойовує нішу живих оцтів

16 грудня 2023, 08:00 2645

Крафтовий виробник Dom Elin займається виготовленням продукції з сезонних локальних овочів та фруктів за сімейними рецептами. Серед асортименту джеми та соуси, ферментований оцет, в’ялені томати та сіль (грибна, лимонно-часникова та пряна).

Про це AgroPortal.ua розповіла співзасновниця бренду Олена Карета. 

propData.content.image
Олена Карета, співзасновниця бренду Dom Elin

Часто асортимент формуємо під запити: просили гостру аджику, тож ми відпрацювали цікавий соус-намазку «Характерник», де за основу взяли рецепт із книги про запорожців. Основа — сушені квіти чорнобривців, місцеві трави (петрушка, кріп, базилік, м’ята), паприка, в'ялений перець чилі. Все це щедро здобрюється часником, горіхами, фенугреком, сіллю. Заправляється олією, і виходить міцний ароматний мегавітамінний продукт без термічної обробки.

Лінійка живих оцтів складається з 4 видів (яблучний, грушевий, малиновий та ожиново-смородиновий). Процес ферментування продукту досить тривалий — 2-3 місяці, але вже після першого місяця його можна вживати. Однак чим довше оцет ферментується, тим більш корисним і смачним він стає, й естетичним, оскільки з часом освітлюється.

Олена Карета зазначає, що ніша натуральних оцтів в Україні недостатньо розвинена, і в ній вони можуть посісти певну позицію. 

«Сировину ми беремо з садів та городів Чернігівщини. Вирощують батьки, рідня, в сезон виїжджаємо всі разом на посадку та заготівлю. Виробляємо все на вихідних, заготовляємо продукцію сезонно з травня по листопад. Приміром, оцти виготовляємо, ферментуємо, настоюємо у господарстві батьків у великих бочках. До Києва веземо вже готову продукцію для фасування. Овочі та фрукти переробляємо частково у батьків, частково — вдома на Київщині», — розповідає співзасновниця Dom Elin.


📲Замовити продукцію Dom Elin можна у Instagram.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua