Українці вирощують рибу та овочі за допомогою аквапоніки

18 вересня 2018, 08:00 9252

Компанія Аquafarm перша в Україні за допомогою технології аквапоніки почала вирощувати екологічно чисті овочі та рибу. 16 вересня у Василькові Київської області на базі ферми відкрився перший магазин рибних делікатесів.

«Наша продукція уже представлена в ресторанах Києва, беремо участь у різноманітних крафтових ярмарках та виставках. Ми активно почали реалізацію кларієвого сома і тилапії з січня цього року», — розповіла виконавчий директор компанії ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» Оксана Прокоса.

Одна з теплиць уже запущена в роботу і зібрано перший врожай томатів, у планах запустити вирощування болгарського перцю, салатів та мікрогріна. Саме баланс двох систем — аквакультури та вирощування овочів називається аквапонікою: вода з поживними речовинами після риб надходить до рослини, якою вона живиться, тобто це безґрунтове вирощування рослин. 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Мальок ми заводимо з Голландії, що підтверджено сертифікатом походження. А комбікорм для риб використовуємо лише імпортований: з Данії та Франції», — додає Оксана Прокоса. 

Обсяги вирощування риби на фермі становлять 100 т в рік. «Звичайно, ми можемо збільшити кількість, але зараз у нас щільність посадки риби на 1 м3 160-180 кг, все згідно європейських стандартів. У більшості українських виробників це 400 кг/1 м3. Через це вона втрачає якість», — сказала виконавчий директор компанії ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК».

Також Оксана Прокоса зауважила, що вони зосередились на теплолюбній рибі, оскільки для зрошування рослин, які вирощуються методом гідропоніки, потрібна тепла вода. Щоб не робити подвійну роботу, зразу теплу воду транспортують до теплиць. Для вирощування сома та тилапії потрібна вода 27°С та 99% вологості у приміщенні. 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua



Присутній на відкритті магазину перший заступник міського голови Василькова з питань діяльності виконавчих органів міської ради Володимир Гурєєв назвав відкриття нового магазину AQUAFARM прикладом історії успіху для інвесторів, ще одним, нехай невеликим, але кроком уперед у розвиток майбутнього нашої держави.


Для довідки: компанія ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» ТМ AQUAFARM — українська компанія, яка перша в Україні реалізовує проект вирощування риби з використанням інноваційного методу аквапоніки — поєднання аквакультури (вирощування риб) та гідропоніки (вирощування рослин) в системі рециркуляції води. Вирощування риби ТМ AQUAFARM відбувається циклічно протягом року в рециркуляційних системах, що виключає вплив негативних зовнішніх факторів. Категорично не використовуються антибіотики, стимулятори росту і гормони. Риба росте здоровою та корисною. Мальок риби імпортується з Нідерландів. При вирощуванні риби використовуються тільки сертифіковані корми, що дає можливість забезпечити контроль за здоров’ям риби, простежуваність, відповідність та відповідальність на всіх етапах виробництва. Проект AQUAFARM вже має перші плоди: томати, вирощені без використання пестицидів, гербіцидів, шкідливих хімічних добрив і домішок.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua