Ціна на кавуни зросте на 20%. Вплинула погода й коронавірус

16 липня 2020, 08:00 3628

Погода та ситуація з коронавірусом вплине на цьогорічний урожай кавунів в Україні.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловив директор ТОВ «Дунайський аграрій» (Одеська область) Роман Дяжук.

За його словами, для виробників ця весна була складною.

«Фермери понесли більше затрат, тому щоб не працювати в мінус, продаватимуть урожай дорожче, ніж того року. Думаю, ціна на ягоду зросте на 10-20%», — вважає він.

Аграрій говорить, що цього сезону у його підприємстві плоди ранніх сортів кавунів отримали пізніше, ніж планували.

«Думали, зберемо їх наприкінці червня. У результаті терміни зсунулися на два тижні через погодні умови», — розповідає він.  

На його думку, урожай цього сезону буде нижчим до середнього рівня у порівнянні з минулими роками. Цієї весни фермери помітно скоротили площі, додає він.

Водночас Дяжук переконаний, що для виробників перспективним є органічний напрямок.

«Особливо це гарна можливість для фермерів, які працюють поблизу міст-мільйонників. Однак їм потрібно заходити відразу на супермаркети», — зазначає аграрій.  

За його словами, займатися органічними кавунами рентабельно, але аграрій має бути готовим співпрацювати з великими мережами. Тоді на прибуток можна розраховувати і в перший рік виробництва.


Для довідки: ТОВ «Дунайський аграрій» — один із перших органічних виробників кавунів в Україні. Експортує урожай до Німеччини та Скандинавських країн. Площа під ягодою складає 40 га. Також у господарстві вирощують овочі, фрукти, зернові і бобові культури.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua