Аграрії відмовляються від сої в пошуку «легких грошей»

20 жовтня 2016, 08:00 3808

Скорочення посівів сої в Україні відбулося не тільки через кліматичні зміни в бік більш жаркого, сухого літа, а також через переформатування пільгового спецрежиму ПДВ у 2016 році. Фермери почали шукати більш «легкі гроші».

Таку думку висловив у коментарі кореспонденту AgroPortal.ua президент Української асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко.

Першим конкурентом сої є соняшник, який має 82% рентабельності, тоді як у сої — 38%. Це свідчить про те, що фермеру сьогодні вигідніше вирощувати соняшник, який дає можливість заробити «швидкі гроші», — сказав Віктор Тимченко.

Він також вважає, що «необхідно навести порядок у структурі сівозміни на державному рівні».

На думку Віктора Тимченка, необхідно прийняти закон, який, незалежно від юридичного статусу компанії — державна вона чи приватна, — зобов'яже дотримуватися сівозміни та передбачатиме високі штрафи за її порушення, як це відбувається в багатьох країнах в світі.

«Потрібно думати про збереження сільськогосподарських земель на державному рівні, адже соняшник знищує родючість ґрунту. Інакше через 4-5 років родючість української землі сильно знизитися», — додав він.


Олена Дереженко, AgroPortal.ua