Виробник: Для експорту яблук потрібно щонайменше 50 га саду

28 січня 2020, 08:00 3490

Більшості українських садівників доведеться замислитись не лише про те, які саджанці купувати і що вирощувати, але й на якій землі це робити.

Про це в ефірі радіо «Колос» зазначила президентка академії органічного садівництва Ecogarden Валентина Лановенко.

«Якщо говорити про яблуневий чи грушевий сад на карликових підщепах, термін його експлуатації складає близько 30 років. Тобто на цей час фермер має бути впевненим, що земля належить йому», — говорить Лановенко.

За її словами, закладання саду — це не лише затрати на посадковий матеріал, але й на систему опори, зрошення, антиградові сітки, огорожу тощо.

«Оскільки Україна зараз переорієнтовується у експорті яблук на ринок ЄС та Близький Схід, то постало питання сортооновлення. Нові сади закладаються щороку. Питання лише в тому, щоб мати достатню кількість садивного матеріалу», — говорить президентка Ecogarden.

Щодо площ, які необхідні під садівництво, тут існують дві моделі. Перша — це домашнє господарство на 1-5 га, яке може обслуговувати одна родина. Друга — промислове садівництво.

«Звичайно, коли йдеться про співпрацю з торговельними мережами чи експорт, то мінімальна площа саду має складати 20 га, а краще — 50-100 га. Також обов'язкова наявність сучасного сховища з регульованим газовим середовищем, сортувальної та пакувальної лінії. Дозволити собі це може дійсно велике господарство, яке має 50 га і більше. Дрібніші виробники без кооперації не зможуть вийти на якийсь ринок і пропонувати затребувану продукцію необхідної якості», — додала Лановенко.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua