Прогноз: Виробництво цукру в Україні скоротиться на 15%

15 вересня 2020, 17:22 5650

В Україні у 2020/2021 МР виробництво цукру очікується в межах 1,2 млн т, що на 15% менше, ніж попереднього року.

Таким прогнозом з AgroPortal.ua поділився аналітик сировинних ринків та сільського господарства національної асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин.

Він розповідає, що у поточному році аграріями було посіяно 209 тис. га цукрових буряків, що на 5% менше, аніж минулого року. Найбільше посіяно у Вінницькій, Полтавській, Хмельницькій та Київській областях.

«Виробничий сезон переробки цукрових буряків урожаю поточного року розпочався з незначним запізненням, у порівнянні з минулим роком. Так, в 2019 році сезон розпочався 1 вересня, а в 2020 році — 5 вересня першим почав переробляти цукровий буряк ТзОВ «Радехівський цукор» — Радехівське виробництво», — розповідає експерт.

Додає, що станом на 14 вересня працює 3 цукрові заводи у Львівській, Полтавській та Житомирській областях, які вже виробили 8 тис. т цукру.

За словами фахівця, у цьому році цукрові заводи відтермінували початок нового сезону переробки буряків на пізніші строки. Причиною цього стала посуха в більшості регіонів України, через яку утворилась ґрунтова кірка, яка ускладнює процес збирання врожаю.

«Саме цей фактор впливає на зниження темпів копання цукрових буряків. Очікується, що ситуація на полях покращиться і більшість заводів запрацюють до кінця вересня», — говорить Михайловин.

Загалом, за очікуваннями «Укрцукор», у новому сезоні працюватимуть 33 цукрових заводи.

Вцілому, незважаючи на зменшення обсягів виробництва потреби внутрішнього ринку будуть повністю забезпечені.

«З урахуванням перехідних залишків ресурси цукру на період 2020/2021 МР в повному обсязі забезпечує потреби внутрішнього ринку цукром і значного зростання цін не передбачається», — підсумував експерт.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua