Про це на вебінарі «Непереможений ЄС: досягнення та провали українських виробників плодоовочевої продукції на ринку розвинутих країн» розповіла аналітик гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
За її словами, до 2014 року майже вся черешня продавалася в Росію. Після закриття цього ринку суттєво нічого не змінилося — Україна сфокусована на ринках Білорусі та Молдови.
У 2017 році вітчизняні компанії спробували диверсифікувати експорт. З'явилося більше шести країн, які купували українську черешню.
«Втім, у 2018 році ми цей досвід не повторили, тому що зовнішні ціни були незадовільні (хоча і внутрішня ціна була теж низькою). А вже наступного року значно «просіли» в експорті», — розповідає Гетьман.
Щодо суниці, то цього року на ринок ЄС Україна експортувала половину всієї ягоди, здебільшого як сировину для подальшої заморозки.
«Ще в 2013 році навіть росіянам було важко знайти в Україні суницю, яку можна було б довезти до їхніх ринків. А у 2016 році вперше ми експортували рекордний обсяг — 2 тис. т. Потім експорт почав знижуватися», — додала аналітик.
Ірина Кравченко, AgroPortal.ua