Названі основні виклики бджолярства Украини

22 травня 2019, 11:06 1866

Виклики для бджолярства можна поділити на 5 груп — запилення, сконцентрованість у приватному секторі, проблема якості і безпечності продукції, однотиповість надходження прибутку і синдром розпаду бджолиних сімей.

Про це на воркшопі «Нові стимули для розвитку бджільництва» повідомила доцент НУБіПу Леонора Адамчук, передає кореспондент AgroPortal.ua.

Зокрема, вона окреслила глобальну проблему — синдром розпаду бджолиних сімей.

«Бджоли — це соціальні тварини і окремо існувати не можуть. Синдром розпаду — дуже велика проблема у всьому світі. До 80% бджолиних сімей гине у різних країнах світу. Якщо такі масштаби загибелі бджіл будуть продовжувати, то до 2035 року їх може не залишитися взагалі. В Україні це поки що поодинокі випадки», — зазначила Леонора Адамчук.

На її думку, неможливо виділити одну причину смертності бджіл — це завжди сукупність факторів. Найголовніші з них: вірусні захворювання, паразити, неправильна організація роботи пасіки, відсутність у пасічників знань як боротися з хворобами бджіл, збіднене харчування та отруєння пестицидами.

Ще одна проблема — відсутність сучасного технологічного обладнання. Більшість це приватні пасіки до 50 бджолиних сімей. Більшість із таких господарств не можуть дозволити вартісне обладнання, що впливає на санітарно-гігієнічні норми. Проте вихід є — це створення кооперативів.

«Пасічники не зацікавлені у професійній освіті і ставлятьс до бджолярства більш як до хоббі», — зазначила Леонора Адамчук.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua