Думка: Реалізація медичної реформи ляже на плечі селищних громад

08 листопада 2017, 16:37 3979

Медична реформа на місцях не запрацює без грошей.

Таку думку висловив народний депутат Сергій Лабазюк у коментарі AgroPortal.ua.

За словами політика, коли йдеться про медреформу, питання номер один — гроші. В більшості розвинених країн на медицину виділяють не менше, ніж 8% ВВП. В Україні — фінансують за залишковим принципом.

Політик нагадав, що вже з 1 січня наступного року країна має перейти на нову модель фінансування галузі. При цьому Мінфін пропонує на наступний рік зменшити медичну субвенцію на 4,5 млрд грн у порівнянні з 2017 роком. 

«Щоб пройти з мінімальними втратами таку реформу, як медична, повинно бути додаткове фінансування. Натомість що на практиці? Мінфін не те що не заклав кошти на впровадження закону. Там пропонують в бюджеті-2018 вилучити 13 мільярдів — тобто 30% з всієї медичної субвенції. А це — фінансування первинної ланки. Це — неприпустимо, бо при таких розкладах реформа не запрацює нормально», — наголосив Лабазюк.

Він також нагадав, що ВР прийняла у першому читанні законопроект № 7117 про медицину на селі.

«Законопроект стосується покращення надання медичних послуг в сільській місцевості. Це забезпечення медичним транспортом, інтернетом, житлом медиків. Але в прийнятому законі № 6327 сказано тільки про гарантію оплати праці виключно медичних працівників. Виходить, що решта — ляже на плечі місцевого самоврядування. Тому сьогодні потрібно було не поспіхом приймати реформу, а потім не знати, що з цим робити…. Для реалізації такої надважливої для країни реформи, як медична, потрібен перехідний період, і розглядати її потрібно виключно в комплексі з проектом бюджету-2018. Бо немає грошей, не буде і реформи і на місцеві громади знову ляже непосильний тягар», — додав політик.


Для довідки: 19 жовтня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект про державні фінансові гарантії в медицині. Однак документ ще не підписаний спікером і президентом і не опублікований в остаточному вигляді.