Експерт: Урожай ріпаку в Україні знизиться, але ціни виростуть

02 вересня 2020, 09:10 2187

Урожай ріпаку в Україні цього року знизиться до 2,7 млн т проти 3,4 млн т 2019 р.

Такі прогнози «УкрАгроКонсалт» надала аналітик олійного ринку Світлана Купрєєва. 

За її словами, традиційно ключовим фактором утворення цін для ринку є рівень виробництва тієї чи іншої сільгоспкультури.

Зниження виробництва ріпаку в Європі до чотирнадцятирічного мінімуму — 16,8 млн т, з урахуванням Великобританії, прогнозує в своєму серпневому звіті Міністерство сільського господарства США, зазначає Купрєєва.

«До завершення збиральних робіт європейські оцінки мають більш оптимістичний вигляд і озвучуються на рівні 15,6-15,9 млн т, без урахування Великобританії. Це буде вище минулого року: 15,3-15,4 млн т», — говорить експерт.

Однак, ринок уже «розігрітий» очікуванням низького врожаю ріпаку, з одного боку, за підтримки ринку пальмової олії і нафти, з іншого. Ціни європейської торгівлі перебувають на максимумі, починаючи з січня цього року, і на 1 вересня становлять 458 $/т.

Український ріпак також утримує високі позиції і на початок вересня пропонується за ціною 440-445 $/т. Торік — 420 $/т.

Україна, з огляду на активізацію темпів експорту ріпаку в серпні, встигла продати основний обсяг врожаю в період високих цін. Тому вихід на світовий ринок Канади і Австралії з урожаєм-2020 на жовтень-листопад неминуче продавить ціни світової торгівлі. Але для України це не несе особливих ризиків.

 

Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua