Експерт: Низькі ціни на нафту знизять споживання яблука

27 березня 2020, 15:50 2599

Попит на яблуко спостерігається зараз в усіх європейських країнах, але низькі ціни на нафту можуть вдарити по споживанню в країнах, де цей фрукт вважається екзотичним.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту ООН (ФАО) Андрій Ярмак під час онлайн-вебінару «Як змінюються правила ведення агробізнесу через пандемію COVID-19 та карантин», організованого агенцією Sapienza.

«Сьогодні на яблуко є попит, але українська система експорту менш ефективна ніж, приміром, італійська, тому не факт, що українські виробники зможуть його так легко експортувати, особливо якщо ця криза триватиме довго. Також я звертаю увагу на те, що ми поки не відчули наслідків низьких цін на нафту, що завжди погано впливає на споживання яблук. Зараз відбувається сплеск попиту на яблука в європейських країнах, а низькі ціни на нафту можуть вдарити по споживанню яблука в країнах Близького Сходу, Саудівській Аравії, ОАЕ, Індонезії, тобто там, де цей фрукт є екзотичним. Це може також негативно відбитися на рівні споживання яблука в Росії, а це теж наш ринок, навіть якщо ми не напряму експортуємо», — зазначає Андрій Ярмак.

За його словами, експорт яблук з України почнеться у вересні з нового врожаю.

«Поки виробники можуть користуватися підвищеним попитом, але чи збережеться ця тенденція до кінця року, не можу стверджувати. Думаю, що в доларовому еквіваленті середня ціна на яблука, якщо не буде заморозків та втрат врожайності, буде нижчою в наступному сезоні, ніж у цьому», — вважає Андрій Ярмак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua