Експерт: Деякі нові сорти пшениці погіршують якість зерна

11 листопада 2019, 18:19 2021

Через деякі нові іноземні сорти пшениці погіршується якість українського зерна.

Про це в коментарі AgroPortal.ua сказав завідувач кафедри переробки зерна Одеської національної академії харчових технологій Дмитро Жигунов.

За його словами, іноземний посадковий матеріал не адаптований під наші агрокліматичні умови, і, як наслідок, погіршується хлібопекарська якість зерна.

«У нас починає збільшуватися кількість сортів пшениці, завезених з-за кордону. Вони не адаптовані до України й поводять себе тут не зовсім адекватно», — говорить він.

Наприклад, при незначному пошкодженні клопом-черепашкою навіть за достатньої кількості білка у цих сортів різко погіршується сила борошна, особливо в період післязбирального дозрівання.

«Це обумовлено їхнім генетичним складом та присутністю нехарактерних для українських сортів алелів, які обумовлюють низьку хлібопекарську якість, але високу врожайність, що є привабливим для фермерів та зернотрейдерів. Однак — не для борошномелів та пекарів», — зазначив він.

Експерт каже, що використання такого зерна є проблемою і для експортерів. Зерно відвантажують за контрактом з одними показниками, а в процесі транспортування показники його якості (сила борошна, кількість клейковини) погіршуються. Особливо це характерно для свіжозібраного зерна.

«Це тягне не тільки фінансові втрати для експортера, але й іміджеві втрати для України в цілому. Для того щоб запобігти таким негативним процесам, потрібно залучати і фінансувати науковців для контролю за посівним матеріалом, створювати вітчизняні державні або приватні лабораторії для контролю та дослідження якості зерна, не тільки як товару для експорту, але й для внутрішньої переробки. Оснащувати сучасними приладами і науковими кадрами відповідної кваліфікації, як це роблять в інших країнах. Наприклад, у США, Канаді, Франції, Англії», — вважає експерт.

Жигунов також говорить, що щороку в Україні превалюють різні абіотічні (природно-кліматичні) фактори, які впливають на якість зернових культур.

Наприклад, у минулому році дощові умови в період дозрівання і тепла погода сприяли появі грибкових захворювань зерна пшениці та кукурудзи.

Цьогоріч спекотні умови призвели, з одного боку, до збільшення кількості білка і клейковини, що дуже добре, але з іншого боку — зменшилася натура зерна, а це значить, що зменшиться вихід борошна. Знову ж таки, це негатив для борошномелів.

До того ж, не тільки в південних областях, як зазвичай, а й по всій Україні підвищилося число падіння в зерні. Це спричинить проблеми з обсягом хліба, його кольором, і пекарям доведеться постаратися, щоб виробити продукт.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua