Експерт: Є ризик, що земельна реформа буде дискредитована

04 липня 2019, 13:34 2056

Якщо земля сільськогосподарського призначення почне продаватися виключно з державних угідь, є ризик, що сама земельна реформа буде дискредитована.

Про це напередодні у ході дискусії «Старт ринку землі: чи варто на першому етапі виставляти на продаж тільки державні землі?» заявив економіст Київської школи економіки Олег Нів'євський.

За його словами, за таких умов «пропозиція буде обмеженою, а ціни на земельні ділянки, що будуть продаватись, — непропорційно високими».

«Це доводить різниця між ціною оренди на державну землю, яку виставляють на аукціоні, і на приватні землі — зараз вона становить два рази. Немає підстав говорити, що буде інакше на ринку купівлі-продажу земель. Можна очікувати такого ж розриву між цінами на державну землю і приватну і при продажі цих ділянок», — заявив він.

При цьому експерт додав, що переважно доступ до цієї землі отримають великі компанії, а малим та середнім фермерам вона буде «не по кишені».

Також якщо запускати у продаж тільки державні землі, економіка отримуватиме щорічно лише $2 млрд додатково, тоді як продаж земель всіх форм власності принесе $7.15 млрд, додав Олег Нів'євський.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua