Зелена дорога екопоселень

12 лютого 2024, 07:00 1511
Максим Залевський

«Зелена дорога екопоселень» — це проєкт ГO «Глобальна мережа екопоселень» і ГС «Пермакультура в Україні», який розпочався вже на другий день повномасштабного вторгнення, 25 лютого 2022 р. Ці організації об’єднали зусилля, мобілізували свої мережі (екопоселень і пермакультурних центрів) і створили мапу локацій в сільській місцевості, що готові приймати людей, які шукають короткострокового чи довгострокового прихистку.

В партнерстві з організацією Global Ecovillage Network Europe також було створено мапу європейських еко-спільнот, що готові приймати українських біженців.

Вже за місяць мапа налічувала 70 локацій в Україні і 300 в Західній Європі. 

З початку проєкту по сьогодні близько 3 тис. людей пройшли через наші локації. На початку багато з них залишалися лише якийсь час, прямуючи до західного кордону — саме так з’явилася назва «Зелена дорога».

Восени 2022 року налічувалося близько 600 вимушено переміщених осіб, які вирішили залишитись в екопоселеннях на зиму. Восени 2023 року є близько 300 людей, які все ще проживають в наших локаціях. Ці люди збираються залишитися принаймні до кінця війни, а частина з них вже стала новими членами спільнот.

У проєкту «Зелена дорога екопоселень» було декілька стадій:

  • Перша — термінова підтримка. Людям, які часто приїжджали лише з однією сумкою, потрібно було все: їжа, ліки, одяг, посуд, облаштування спальних місць. Задача координаторів проєкту була знаходити ресурси і перерозподіляти їх на приймаючі локації.
  • Коли стало зрозуміло, що війна закінчиться не скоро, настала стадія покращення інфраструктури. Люди розміщувалися в старих будинках, які потребували ремонту, заведення води, створення певного рівню комфорту. Координатори проєкту шукали ресурси, а спільноти допомагали з роботами — гарні результати були досягнуті завдяки солідарності, взаємопідтримці і об’єднанню зусиль декількох сторін.
  • Окрема увага була приділена підвищенню харчової безпеки. Ми розподілили 35 теплиць і певну кількість сільськогосподарського обладнання, щоб наші локації, які вміли вирощувати власну їжу, могли масштабувати свою діяльність і залучити нових людей до неї. Були проведені два Курси пермакультурного дизайну для поширення знань про стале сільське господарство.

Коли базові потреби були потроху закриті і люди облаштувалися, прийшла стадія інтеграції. Ми провели декілька Курсів побудови спільнот із домашніми семінарами (коли випускники курсів поширювали набуті знання в своїй спільноті), медіаційні тижні, співпрацювали з іншими організаціями, щоб надати психологічну підтримку людям. Мета цих заходів — допомогти спільнотам разом із новими людьми знаходити спільну мову, спільно приймати рішення, легко вирішувати конфлікти.

Дитячий напрямок. Завдяки підтримці фондів і благодійників ми надали ряду локацій дитячі і спортивні майданчики, іграшки і ігри, підтримку в проведенні дитячих таборів, новорічні подарунки. А влітку 2023 р. проєкт «Караван майстрів»  відвідав 8 локацій і організував там дитячі свята з творчими майстеркласами і різними активностями.


Питання мобільності в екопоселеннях, які знаходяться в сільській місцевості, з поганими дорогами і великими відстанями між будинками сімей спільноти, ми вирішували завдяки передачі вживаних велосипедів з Європи, їхньому ремонту і переобладнанню в електровелосипеди.

Завдячуючи нашим данським партнерам 97 вживаних ноутбуків були передані для дорослих і дітей мережі. Це стало величезною допомогою для вирішення питань дистанційної роботи і навчання.

Взимку 2022-2023 багато зусиль було спрямовано на допомогу локаціям пережити період відключень електроенергії — ми передавали екопоселенням павербанки, зарядні станції, генератори, ліхтарики, газові плити і балони, пічки.

Поточна стадія проєкту «Зелена дорога екопоселень»:

  • Підтримка вразливих верств населення продуктами харчування і одягом.
  • Розвиток спільних просторів в екопоселеннях, які дають можливість спільнотам збиратися для спілкування, розвитку власних організаційних структур, власних проєктів, дитячих заходів, та закривають побутові питання ряда сімей (пральні машини та душі).
  • Розвиток бізнесів в екопоселеннях для створення робочих місць і cамозарадності: крафтові продовольчі бізнеси, веломайстерні тощо.
  • Забезпечення спільних просторів і окремих господарств сталими енергетичними рішеннями — сонячними панелями та системами збору дощової води.
  • Освітній напрямок — курси з навичок комунікації, пермакультури, бізнес-планування.

Ми віримо, що екологічні спільноти будуть рушіями сталих змін і прикладами нового громадянського суспільства в післявоєнній Україні.

Максим Залевський, координатор національної мережі екопоселень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.