Як діятиме закон про оренду державних сільгоспземель

15 вересня 2023, 07:07 4654
Світлана Тетеря

Верховною Радою України 27.07.2023 р. був прийнятий Закон № 7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» (далі — «Закон»), і цього місяця він нарешті був офіційно опублікований та набрав чинності.

Цей Закон спрямований на вирішення вже давно назрілої проблеми передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні державних підприємств, у користування третім особам через тіньові незаконні схеми, коли кошти за користування землею йдуть не у державний бюджет, а в кишені посадових осіб таких підприємств. Ці проблеми стосуються близько 700 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні державних підприємств.

До прийняття Закону правовий статус земель, що перебувають у постійному користуванні державних підприємств та установ, надав обмежені можливості щодо управління ними та їх використання: ними могли користуватися тільки ці підприємства та установи, і їх не можна було передавати в користування третім особам у разі необхідності, а процедура їхнього вилучення була досить складною. Також перебування земель у постійному користуванні державних підприємств дозволяло платили їм лише земельний податок у розмірі не більше 1% від нормативної грошової оцінки угідь на рік.

Таким чином, перебування земель сільськогосподарського призначення у постійному користуванні державних підприємств та установ виявилося неефективним. Тому для того, щоб зменшити використання цього правового інституту та підвищити його ефективність, законодавець вирішив Законом обмежити використання державними підприємствами земельних ділянок сільськогосподарського призначення на праві постійного користування і впровадити у межах реформи корпоратизації державних підприємств переоформлення права постійного користування таких підприємств в оренду під час їх перетворення на акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю з отриманням надалі можливості їх передачі у суборенду на конкурентних умовах. 

На яких умовах буде переоформлюватися оренда земельних ділянок, що перебували у користуванні державних підприємств?

Законодавцем було передбачено, що в процесі корпоратизації державних підприємств, тобто їх перетворення на акціонерне товариство або товариство з обмеженою відповідальністю, 100% акцій (часток) якого належить державі (далі — «АТ або ТОВ»), земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що належали такому державному підприємству на праві постійного користування, можуть бути передані в оренду його правонаступнику, тобто відповідному АТ або ТОВ. 

Водночас важливо зауважити, що припинення права постійного користування земельною ділянкою та її передача в оренду не відбуватиметься автоматично. Для цього відповідному АТ або ТОВ після перетворення слід звернутись до органу виконавчої влади, у віддані якого воно перебуває, з клопотанням про передачу в оренду земельної ділянки державної власності протягом одного року з дня його реєстрації. 

У разі дотримання зазначеної процедури рішенням такого органу виконавчої влади буде передано земельну ділянку в оренду відповідному АТ або ТОВ, а право постійного користування, відповідно, припиниться. Ділянка буде передаватися в оренду АТ або ТОВ строком на 50 років за умови сплати орендної плати у розмірі не менше 12% від її нормативної грошової оцінки (далі — «НГО»), а якщо остання не проведена, то не менше 12% від НГО площі ріллі по області або Автономній Республіці Крим.

У тому ж разі, якщо суб'єктом буде порушено строк звернення з відповідним клопотанням про передачу земельної ділянки в оренду, то його право постійного користування нею буде припинено за рішенням відповідного органу виконавчої влади, а право її оренди буде виставлено на земельні торги. Водночас слід зауважити, що це правило не поширюється на земельні ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна.

Як державні підприємства після корпоратизації зможуть законно передавати землю у користування третім особам?

Важливо відмітити, що з метою підвищення ефективності використання земельних ділянок Законом надано право державним підприємствам після корпоратизації та переоформлення права оренди передавати останні в суборенду третім особам, однак виключно на конкурентних засадах, тобто на земельних торгах у формі електронного аукціону. Така опція буде доступна з 01.01.2024 року.

Слід зауважити, що розмір плати за суборенду у такому випадку не може бути меншим за розмір орендної плати, що визначений договором оренди землі, тобто не менше ніж 12% від НГО земельної ділянки, а строк суборенди не може становити більше 14 років, а для земельних ділянок, переданих в суборенду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень — не більше 25 років.

Як буде обмежено передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у постійне користування?

Для того, щоб обмежити застосування інституту права постійного користування у сфері обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, Законом були встановлені певні обмеження щодо їх передачі у постійне користування. Тепер передача земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності у постійне користування дозволяється лише для будівництва та обслуговування об'єктів нерухомого майна (будівлі, споруди), а також у випадках передачі у постійне користування державному, комунальному підприємству, установі, організації земельної ділянки, вилученої із постійного користування іншого державного, комунального підприємства, установи, організації. 

Як спрощено процес вилучення земельних ділянок з постійного користування державних підприємств?

Також Законом було дещо спрощено процес вилучення земельних ділянок сільськогосподарського призначення з постійного користування державних підприємств, яке раніше було можливим за письмовою згодою землекористувача, а в разі його незгоди — у судовому порядку. 

Для цього Кабінету Міністрів України було надано повноваження щодо вилучення з постійного користування державних підприємств, установ та організацій земельних ділянок с/г призначення і передачі останніх іншим державним підприємствам (за винятком ділянок державних підприємств, установ, організацій Національної академії наук України, військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Міністерства оборони України, Збройних сил України, інших військових формувань). Згода державного підприємства, установи чи організації та органу (організації), до сфери управління (відання) яких воно належить, в такому разі не вимагається. Тобто фактично законодавець дозволив посадовцям управляти земельним банком державних підприємств з метою оптимізації його використання. 

Сподіваємося, що описані законодавчі зміни дійсно дозволять підвищити ефективність використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній власності, та зменшити кількість корупційних схем у цій сфері. 

Світлана Тетеря, радник, керівник практики Аграрного та земельного права в EVERLEGAL,
Карина Підмурняк, молодший юрист EVERLEGAL

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.