Степова культура, яка дає урожай там, де інші не виживають

26 січня 2024, 07:00 5682
Володимир Середа

Сорго — цікава багатогранна культура за своїм генетичним різноманіттям, господарським використанням та значенням. Вона спроможна оздоровити як економіку, так і націю.

Найбільш цікавим напрямом ТОВ ТД «СоюзАгроКонсалтинг» є розробка інноваційних підходів і селекція соняшнику та сорго. 

Потенціал у харчовій промисловості

За видами використання сорго розподіляється на зернове, цукрове, трав’янисте (суданська трава) та технічне. Культура має великий потенціал саме в харчовій промисловості. Зважаючи на безглютеновий тренд у світі, сорго є однією з перспективних харчових культур, з якої, до речі, навіть роблять попкорн. Говорячи про крупи, варто роз’яснити такий термін як «сориз». Це не гібрид сорго з рисом, а саме зернове сорго, що має дуже високі харчові властивості, як, наприклад, тверда пшениця для макаронних виробів та манної крупи. Існує навіть хлібне сорго, зерно якого використовується для виробництва борошна.

Зерно сорго дуже різне за своїм складом, тому якраз актуальним є забезпечення достатньої кількості сортів та гібридів, яким притаманні ті чи інші властивості. 

Цукрове сорго, на жаль, майже не використовується в Україні. А його склад та властивості найбільш наближені до меду. Уявіть, що у виробництві солодощів будуть використовуватися сиропи з сорго, тоді вони будуть не тільки смачними, а й корисними! 

Сировина для біоенергетики

Важливий напрям розвитку сорго — біоенергетичний. Масштабні дослідження  проводилися в Інституті біоенергетичних культур НААН України. Сорго застосовується у всіх трьох напрямах біоенергетики: це рідке паливо, тверде паливо та сировина для біогазу. Для забезпечення твердого палива дуже цікавою є суданська трава, про яку часто забувають, але саме вона не потребує досушування та може формувати 15-25 т маси вже сухої речовини без додаткових витрат енергії.

Фуражний напрям найбільш поширений

Попит на зерно сорго є, і часом ціна навіть вища за інші культури. Так, 2023 року вона сягала $140-200 за тонну. Зазвичай ціна зерна сорго дещо нижча, ніж у кукурудзи (10-12%). 

Цукрове сорго також може використовуватися на силос і сінаж. У цьому аспекті велике значення має симбіоз кукурудзи та сорго: не варто використовувати сорго в чистому вигляді, комбіновані посіви значно виграють як за якістю, так і за кількістю.

В Україні є великий генетичний потенціал соргових культур різних напрямів, проте бракує популяризації. Вагомий стримуючий фактор впровадження вітчизняних сортів та гібридів — відсутність обробки насіння антидотом, що не дає можливості боротися зі злаковими бур'янами. 

Основними селекційними осередками соргових культур є Інститут зернових культур НААН України (м. Дніпро) та Селекційно-генетичний інститут (м. Одеса). ТОВ ТД «СоюзАгроКонсалтинг» займається продажем насіння тільки української селекції, ми є дистриб’ютором компанії «Рейлін» з 2013 року і основним чинником прийняття рішення була саме обробка антидотом.

Економіку сорго потрібно рахувати в сівозміні

Сорго — степова культура, і найбільшою його перевагою є відносно непоганий урожай в умовах, де інші культури або нерентабельні, або не в змозі дати урожай в умовах півдня Степу, де умови напівпустельні. Тож саме в зоні Дніпра сорго може бути культурою, яка трохи «розбавить» сівозміну. До того ж воно добре очищає поле після соняшнику, за допомогою сорго можна з легкістю знищити карантинну амброзію на 100%. Це досягається завдяки невибагливості культури до строків посіву, тож можна подолати 2-3 хвилі бур’янів. 

Отже, економіку сорго потрібно рахувати в сівозміні, а не окремо, і, звісно ж, не кидатися в омут з головою. Варто вивчити технологію і відпрацювати її на невеликій площі. В регіонах із помірними або достатніми опадами (Полтавська, Сумська, Київська області) великих перспектив розвитку зернового сорго немає. Тут добре покаже себе цариця кукурудза, тоді як із сорго будуть питання щодо досушування, і десикація в 90% не допомагає. 

Мрію, що невдовзі у нас розпочнеться успішна переробка сорго для харчового та біоенергетичного напряму. З сорго це реально.

Володимир Середа, засновник ТОВ ТД «СоюзАгроКонсалтинг», кандидат с.-г. наук

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.