Рентабельність вирощування спаржі сягає 350%. Але не все так просто

08 квітня 2024, 10:45 1896
Василь Поліщук

Спаржа (аспарагус) росте та плодоносить на одному місці до 100 років. Такі дані американських учених. І на відповідну інформацію необхідно зважати під час вибору посадкового матеріалу аспарагусу.

ГІБРИДИ

Якщо говорити про посадковий матеріал, то в Україні відсутня будь-яка власна селекція, а генетика спаржі є лише у місцевих селекціонерів («кулібіни»), які інколи самі не знають, що продають. А спаржа — це не лише оригінальні гібриди рослини, а і дикі форми холодку лікарського (заячого). У промисловому вирощуванні спаржі використовуються лише чоловічі гібриди. Це загальносвітова селекція та практика, щоб чоловіки більше працювали, а жінки дбали про потомство.


Багаторічним постачальником оригінальних чоловічих гібридів спаржі в Україну та інші країни Східної Європи з країн Євросоюзу є ТОВ «АВ ЛІХТ». 2024 року компанія також провела реєстрацію трьох гібридів спаржі канадської селекції Guelph (Millennium, Eclipse, Equinox). Це оригінальні високоврожайні гібриди під вирощування зеленої спаржі.

У цілому на сьогодні в реєстрі України присутні 13 гібридів спаржі до ввезення та вирощування.

СЕЗОН-2024

В Україні уже стартував сезон збору врожаю спаржі. Відкрили його майже на три тижні раніше порівняно з минулими роками фермери із Закарпаття. Ранньому початку спаржевого сезону сприяла тепла весняна погода. До того ж за зимовий період достатньо накопичилося вологи у ґрунті. Проте масовий збір спаржі в Україні розпочнеться в 20 числах квітня. Наприклад, на Одещині паростки лише показуються.

ЦІНА

На полицях торговельних мереж України є спаржа і сьогодні, з Іспанії. Її вартість коливається від 680 до 900 грн/кг. Сезон української спаржі стартує з 350-450 грн/кг. Однак ціну спаржі буде чітко видно, коли розпочнеться масовий збір врожаю. За моїми власними прогнозами, ціна у фермерів має бути 240-320 грн/кг. У торговельних мережах — 560-640 грн/кг. Однозначно ціна у порівнянні з минулорічною має бути більшою, так як здорожчали і оплата праці, і енергоресурси.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ

В Україні сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування спаржі. І все більше фермерів цікавляться цією культурою, про що свідчать достатньо молоді плантації промислового виробництва. Рахувати рентабельність нової плантації — не є правильно і доцільно, адже нова плантація — це ще збитки. Якщо ми говоримо про плантацію, що вступила в максимальну фазу плодоношення, а це 4-6 рік, то тут рентабельність 250-350%.

ІНВЕСТИЦІЇ

Та варто враховувати, що посадка та вирощування спаржі — не дешеве задоволення в усьому світі та ще й ручна праця. Для закладки одного гектара потрібно від 14 000 до 26 000 євро. Це залежить від класу саджанців, наявності матеріально-технічної бази і площі посадки. Через брак фінансування фермери поступово збільшують площі під культурою, а агрохолдинги не зацікавлені в її вирощуванні. При цьому торговельні мережі відчувають дефіцит продукту, адже основним виробником спаржі в Україні була Херсонська область. 

Через окупацію недобір урожаю спаржі становить 600-800 т.

ДОТАЦІЇ

На базі нашої компанії також діє громадська організація «АВ ЛІХТ» промислових виробників спаржі, де фермери з усієї України обмінюються досвідом, досягненнями та іншою інформацією. Ми активно порушуємо питання щодо участі держави у вигляді дотацій на вирощування спаржі. Розвиток ринку спаржі в Україні дасть можливість забезпечити власне споживання спаржі, відкриття тисячі нових робочих місць, сплату податків, збереження валюти, переробку та експорт спаржі.

Василь Поліщук, кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.