Оптимізація витрат з боку фермерів має бути обережною та виправданою

06 жовтня 2023, 07:00 3630
Сергій Резніченко

Сезон-2023 можна впевнено назвати сезоном нездійснених побоювань стосовно сільського господарства України. Адже багато невтішних прогнозів галузевих експертів та чиновників не справдилися, і українські аграрії вкотре довели свою незламність й вміння пристосовуватися до обставин.

Наприклад, навесні прогнозувалось суттєве зменшення площ посівів кукурудзи. Втім, цього не сталося — ми спостерігаємо скорочення кукурудзи майже на 26% в сезоні 2022-2023 порівняно з показниками до повномасштабної війни, але якщо відняти деокуповані, заміновані, окуповані та фронтові території, на яких просто неможливо вести сільгоспдіяльність, то виявиться, що падіння було менше 10%. 

Підтримала аграріїв і загалом сприятлива погода — хоча літо було теплим, вологи вистачало практично в усіх регіонах, тривалих посух ми не спостерігали навіть у районах, де в попередні роки вони вже стали буденністю. 

На жаль, багато хто з фермерів не зміг скористатися цими сприятливими умовами на 100% через надмірну оптимізацію витрат під час польового сезону: виробники відмовлялися від підживлення, і отримані врожаї були набагато меншими, ніж могли бути, якби агрономи ухвалили рішення внести хоча б зменшену норму азотних добрив. Зрозуміло, що під час повномасштабної війни та через скрутне становище економіки країни загалом економія — один із головних чинників, які впливають на рішення агрономів. І це вимагає особливої пильності з їхнього боку — оптимізація витрат має бути обережною і виправданою та поєднуватися з пошуком альтернативних рішень. Наприклад, хоча нестача азотних добрив здатна суттєво обмежити розкриття потенціалу насіння, частково поліпшити ситуацію можна завдяки фіксації азоту з повітря завдяки сучасним оптимізаторам живлення.

Особливо обережним слід бути з оптимізацією витрат на захист рослин. Наприклад, багато хто з аграріїв економить зараз на внесенні інсектицидів — у результаті кукурудза стає дуже вразливою до шкідників, вони сприяють суттєвому накопиченню мікотоксинів, особливо за умови пізнього збирання врожаю або вимушеної зимівлі в полі. Такий врожай, на вирощування якого було витрачено безліч сил і ресурсів, стане непридатним для використання його в якості їжі чи корму, його можна буде використати лише як сировину для спирту чи пластмаси.

Не варто нехтувати інсектицидами й під час вирощування ріпаку — осінь є періодом активного поширення листогризучих гусениць, які можуть суттєво пошкодити молоді рослини, і вони зимуватимуть ослабленими, що призведе до втрат урожаю. Тож захист — це царина, де зайва економія призведе до більших збитків. Це стосується як захисту від шкідників, так і захисту від хвороб. 

Щоб не витрачати зайвого, потрібно діяти завчасно або на самому початку виникнення проблеми — це дозволить використати меншу кількість препаратів та отримати кращий результат. І використовувати сучасні препарати, які демонструють ефект за низьких норм внесення. 

Необхідними для полів є й гербіциди, які допомагають очистити поля від бур'янів, що конкуруватимуть з культурними рослинами за вологу та живлення. Водночас слід уважно слідкувати за рекомендаціями виробників засобів захисту і звертатися до них у складних випадках. Наші фахівці прикладають всі зусилля, щоб сприяти фермерам у подоланні всіх труднощів і разом працювати для досягнення Перемоги!

Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.