Інвестиційне живлення рослин — що це?

16 листопада 2023, 06:31 2529
Василь Шевчук

Зі зростанням цін на добрива чимало аграріїв відмовляються від їх внесення. Втім, живлення — це інвестиція у майбутній врожай, і за правильно побудованої системи можна значно підвищити свій прибуток.

Український аграрний сектор щорічно потребує близько 4-4,5 млн т азотних добрив, близько 2 млн т фосфатних і комплексних добрив, близько 200-300 тис. т калійних добрив. Придбання мінеральних добрив часто розглядається як просто витрата коштів. Але їх застосування є одним зі способів підвищити врожайність культур. Добрива компенсують рослинам необхідні елементи живлення, яких не вистачає в ґрунті, та дають можливість максимально розкрити генетичний потенціал вашої культури. Недостатнє живлення може призводити до зниження врожайності, втрати якості продукції, ураження хворобами та втрати природної родючості ґрунту. 

Втім, найважливішим аспектом купівлі добрив є збільшення прибутку. Хоча витрати на добрива сьогодні є значними, їх вплив на врожайність та якість продукції себе окуповує та збільшує прибуток аграріїв. 

Для прикладу, протягом сезону-2023 агрономи-експерти компанії Makosh закладали демонстраційні ділянки в умовах різних господарств України. На базі одного з господарств Вінниччини — на польовому масиві сої — продемонстрували ефективність листового живлення. Для першого внесення компоненти бакової суміші обійшлися аграрію в 486,5 грн/га, а для другого — 468,5 грн/га. Сумарні витрати склали 955 грн/га. Варто зазначити, що внесення добрив проводилося разом із внесенням пестицидів, що не спричинило додаткових затрат. 

Приріст урожаю склав 330 кг/га за вмісту білка у сухій речовині 39,1% (на контролі — 36,6). Середня ціна на сою станом на 7 листопада 2023 року у Вінницькій області становить 12 500 грн/т, відтак вартість прибавки становить 4 125 грн/га. Віднявши витрати на добрива, отримуємо 3 170 грн/га чистого прибутку! Де ще, вклавши тисячу гривень, можна отримати 3000 грн додаткового чистого прибутку на гектар? До того ж менше ніж за 3 місяці!

Багато аграріїв незадоволені підвищенням цін на добрива і чекають весни з надією, що вони стануть дешевше. Втім, чекати цього не варто, адже передумов для цього немає, і вартість добрив може зрости, причому суттєво. Це провокують і глобальні воєнні конфлікти, зокрема війна в Україні, і землетрус в Марокко, який впливає на ціноутворення добрив. Безперечно, впливає на це і ціна на газ, яка теж постійно зростає, тому причин сподіватися, що на внутрішньому ринку добрива на весняний сезон стануть дешевшими, немає. 

Деякі аграрії купують азотні добрива вже зараз, і можна сказати, що це точно є правильним рішенням. Не завжди купують у повному обсязі — хтось купує 20% від потрібного обсягу, хтось — 50%, адже розумні інвестори завжди розподіляють ризики. Наприклад, амоній з доставкою в центральні області України коштує приблизно 15 200 грн/т, а вже через декілька місяців, на весняний сезон, він може здорожчати на 20-30%, як це зазвичай відбувається. Таким чином, розділивши ризики, аграрій завжди виграє!

Отже, купівлю добрив варто розглядати не як витрати, а інвестиції у майбутній врожай. Добрива слід купувати, аби примножити урожай і, як наслідок, прибуток!

Василь Шевчук, комерційний директор компанії Makosh

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.