Допомога бджолярам у відновленні і збереженні пасік. Як працюють програми підтримки

02 вересня 2023, 07:00 17550
Тетяна Васильківська

Громадська організація «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» працює з 2005 року. В мирний час ми отримували численні міжнародні визнання та нагороди, проводили симпозіуми та конгреси міжнародного рівня, приймали на своїх пасіках іноземних гостей, відвідували колег бджолярів в понад 40 країнах світу, розвивали експорт меду і бджолиних маток, працювали над покращенням законодавства галузі. Ми планували майбутнє…

Страшний ранок 24 лютого 2022 року вибухнув новими викликами — військова агресія рф на наших мирних українських землях. Вже сьогодні більше ніж 550 днів ворог руйнує долі українців. Смерть та руйнування. Ворог зі скаженою ненавистю трощить наші міста і села, вбиває мирних людей, руйнуючи все живе, перетворюючи в згарища.

І наша бджільницька галузь руйнується щодня — з кожним спаленим селом, з кожним вибухом ракети, з кожним вибухом міни в полі  чи при дорозі. Дуже багато бджолярів змінили стамески на зброю, а мирне життя на військове пекло в якому ризик бути вбитим постійно присутній. Тепер це воїни — які встали пліч-о-пліч і не дають ворогу захопити свою країну.

Дуже багато бджолярів вимушено покидають пасіки через окупацію сіл і міст ворогом, через необхідність виїхати на безпечні території. Пасіки руйнуються, розорюються через вибухи і пожежі, через відсутність належного догляду на територіях, які окуповані, або де ведуться активні бойові дії. В тих районах, які менше постраждали від російської агресії, бджолярі працюють незважаючи на низьку закупівельну ціну меду, на дорожчання обладнання, кормів, препаратів, палива тощо. Своєю відданою працею вони намагаються утримати галузь, яка втратила через війну як мінімум 30% всього потенціалу. 

Наші бджолярі, наші воїни-бджолярі, родини бджолярів мають отримати нашу допомогу в цей страшний час війни — так було вирішено в громаді «Всеукраїнське Братство бджолярів України»

В цей важкий час для всієї України, ми розширили нашу власну Програму «Допомога на бджолиних крильцях». І окрім допомоги ветеранам у реабілітації, Програма працює на  підтримку бджолярів , пасіки яких зазнали часткового чи повного руйнування через війну, з метою допомогти по можливості бджолярам у відновленні і збереженні пасік.  Програма допомагає у збереженні пасік також бджолярам, що служать у війську та родинам військових. Програма працює по всій Україні. 

У організації створено «Реєстр зруйнованих пасік через військову агресію рф»,  куди надсилають свої анкети і матеріали бджолярі з Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Чернігівської. Київської областей. Після ретельного вивчення всіх надісланих бджолярем матеріалів та індивідуального спілкування з кожним бджолярем надається, при можливості, індивідуальна адресна допомога бджоляру повним пакетом або часткова. 

Програма «Допомога на бджолиних крильцях» народилася у нашій організації «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» у 2015, коли з полів битв частково окупованих Луганської і Донецької областей України поверталися воїни. Ми реалізовуємо мрію ветеранів з обмеженими можливостями  і ветеранів що вийшли з боїв неушкодженими, але мають адаптуватися  і здобувати нові навички — мрію жити і працювати. Даємо можливість людині, яка ще вчора балансувала на межі життя і смерті ствердитися в новій професії, рости, отримувати професійні навики, досягати результатів, отримувати заробіток від результатів власної праці.

Ми запрошуємо в свою громадську родину бджолярів наших підопічних ветеранів з обмеженими можливостями і тих кого доля захистила від ушкоджень, для спілкування і для реальної праці на індивідуальних власних малих пасіках, створених за підтримки донорів з забезпеченням фахового супроводу від бджолярів-членів нашої організації.

Реабілітація працею – це те що реанімує дух, дає сили подолати погані думки та можливість відчути матеріальну і духовну свободу. Це не просто. Як і кожна праця — праця бджоляра має свої особливості і складності. Але хіба ми шукаємо легких шляхів? Ні! Ми ідемо шляхом забезпечення віри нашого ветерана - у себе, у людей, що підтримують Програму «Допомога на бджолиних крильцях» своїм коштом, своїм часом. І все вдається комплексно — ветеран соціально адаптується в громаді бджолярів, отримує професію і можливість розпочати маленький бізнес, бонусом оздоровлюється при роботі з бджіолами на пасіці.

А відтак ряди бджолярів поповняться світлими людьми, що захищали нас від ворога і повернулися і тепер наша черга, наша громадська увага має надати ветерану сили жити!

З березня 2022 Програма «Допомога на бджолиних крильцях» сконцентрована на повній і частковій допомозі пасічникам, що втратили пасіку, втратили роботу через вибухи, пожежі, розорення і окупацію.

У Миколаївській і частково Херсонській області протягом травня, червня, липня і серпня  2023 року Програмою «Допомога на бджолиних крильцях» надається часткова допомога бджолярам у вигляді вуглеводних та білкових кормів для бджіл, пакетів бджіл, ветеринарних препаратів. 

У першу чергу допомога надається бджолярам:

  • пасіки яких частково зруйновані; 
  • бджолярам, що служать в лавах ЗСУ; 
  • бджолярам,  у кого хтось із рідних загинув на війні.  

В другу чергу, за наявності ресурсу, тим бджолярам хто потребує підтримку пасік кормами і препаратами для бджіл. 

Всього за 4 місяці , з травня по серпень 2023 року Програма «Допомога на бджолиних крильцях» надала допомогу пасічникам Миколаївської  та частково Херсонської області на 5 тис. бджолиних сімей. Бджолярі отримали  50 000 кг цукру, майже 9 тис. кг білкових кормів, 470 літрів ветеринарних препаратів для бджіл — Аватар Бі Дезінфектант та Аватар Бі Стимулятор Про. Постраждалим пасічникам було надано 540 пакетів бджіл. 

Програма «Допомога на бджолиних крильцях» надала повний пакет допомоги бджолярам Донецької та Харківської областей , які втратили повністю домівки і пасіки і переселилися на безпечні території  та  самотужки намагаються відродити пасіки. В цей повний пакет допомоги входять – вулики, бджолині сім’ї, реманент, медогонки, ветеринарні препарати, корма. 

Партнерами організації «Всеукраїнське Братство Бджолярів України»  і донорами в реалізації Програми «Допомога на бджолиних крильцях в Миколаївській і частково Херсонській областях» є американська організація Greater Good Charities, американська  компанія  Mann Lake, українська компанія Аватар, племінні пасіки України. 

Нашими партнерами і донорами в реалізації Програми «Допомога на бджолиних крильцях» в межах всієї України є  Японська компанія Yamada Bee Company, Посольства  Королівства Бельгії в Канберрі, Посольство України в Японії, асоціації бджолярів і дослідників  Польщі, Румунії, США, окремі пасічники з США, Канади, Польщі, Бельгії, Туреччини.

Ми зосереджуємо всі фінансові ресурси на допомозі пасічникам у відновленні пасік, у збереженні бджіл, у збереженні ресурсу галузі загалом, аби в мирний час відновлювати Україну швидко з новими силами пасічницької громади. 

Тетяна Васильківська, голова правління «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.