Бджільницькі перемоги над російським окупантом

30 серпня 2022, 07:10 5738
Тетяна Васильківська

Міжнародна Федерація Бджільницьких Асоціацій Апімондія проводить свій 47 Конгрес на теренах Туреччини в останні дні серпня 2022 року.

Бджолярі різних країн світу впродовж трьох років готувалися їхати на свій форум до росії. Так, саме до росії! В Уфі мав відбутися 47 Конгрес Апімондії. За графіком це мало статися ще в 2021 році. Але форум був перенесений на 2022 рік у зв’язку з пандемією COVID-19. Підготовка, реклама тривали весь час з 2017 року, і подія планувалася на 5-10 вересня 2022 року.

Але українські бджолярі ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» 26 лютого 2022  року направили ЗВЕРНЕННЯ до президента Апімондії, до віце-президента Апімондії, до генерального секретаря Апімондії, до президентів Постійних Наукових комісій Апімондії, до всіх лідерів асоціацій бджолярів країн світу — членів Апімондії з вимогою негайно зупинити всі заходи щодо підготовки і проведення 5-10 вересня 2022 року 47 Міжнародного Конгресу Апімондії в російській федерації у зв’язку з тим, що міжнародна реклама російської федерації в умовах широкомасштабної воєнної агресії рф в Україні НЕДОПУСТИМА!

Вимога ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» була аргументованою і чіткою — скасувати проведення 5-10 вересня 2022 року 47 Міжнародного Конгресу Апімондії в російській федерації. 

Ми вели переговори, численні переписки з багатьма асоціаціями бджолярів країн світу, що є членами Апімондії, закликали їх бути солідарними з нами і негайно припинити всі заходи щодо підготовки до участі в Конгресі й підтримати нашу вимогу щодо скасування проведення 47 Конгресу Апімондії в росії. Це була пекельна робота. Ми отримали листи підтримки від багатьох асоціацій бджолярів країн світу. Нас почули! Нас підтримали! ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» є повноправним членом Міжнародної Федерації Апімондія з 2007 року, і нас поважають бджолярі усіх країн світу!

Дивитися лист

І як результат — 6 березня 2022 року Апімондія офіційно оголосила про СКАСУВАННЯ ПРОВЕДЕННЯ в російській федерації 5-10 вересня 2022 року 47 Міжнародного Конгресу Апімондії. Рішення далося Федерації Апімондія нелегко. Однак наше звернення підтримали члени Апімондії, і рішення прийнято! Ми вважаємо це нашою перемогою! 

19 березня 2022 року наша організація «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» направила ЗВЕРНЕННЯ до президента Апімондії, до віце-президента Апімондії, до генерального  секретаря Апімондії, до президентів Постійних Наукових комісій Апімондії, до всіх лідерів членів Апімондії з вимогою: виключення зі складу Міжнародної Федерації Бджільницьких Асоціацій Апімондія російських організацій: 

  • російська національна спілка бджолярів;
  •  башкирський науково-дослідний центр бджільництва та апітерапії:
  •  відділ міжнародних організацій — департамент міжнародного співробітництва — міністерство сільського господарства (росія, москва). 

Численні міжнародні інституції виключають організації російської федерації зі своїх лав, засуджуючи російську воєнну агресію в Україні, демонструючи прагнення до миру на основі справедливості та міжнародного співробітництва, на основі беззаперечного визнання територіальної цілісності й незалежності України. До сьогодні рішення Апімондії щодо звернення ГО «Всеукраїнське Братства Бджолярів України» від 19 березня 2022 року щодо виключення трьох російських організацій з членів Апімондії немає. 

Апімондія після скасування проведення в росії 47 Конгресу Апімондії оголосила, що має наміри самостійно провести 47 Конгрес Апімондії вже в Стамбулі (Туреччина) 24-28 серпня 2022 року. 

Отже, в останні серпневі дні 2022 року бджолярі країн світу мають змогу спілкуватися і обмінюватися досвідом у Стамбулі, що став майданчиком на кілька днів для тих людей, які не уявляють свого життя без бджіл!

Офіційно членами Міжнародної Федерації Бджільницьких Асоціацій Апімондія з України є дві українські організації — ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» (Васильківська Т., голова правління) і  ГС «Всеукраїнська громадське об’єднання Спілка пасічників України» ( Стретович В., президент). 

Наша організація «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» з 2005 року проводить міжнародну діяльність. Ми працюємо впродовж багатьох років над підняттям іміджу українського бджільництва в світі, представляємо українських бджолярів і українське бджільництво на численних міжнародних заходах — таких як, зокрема, Конгреси Апімондії: 

  • у 2005 році — на 38 Конгресі Апімондії в Дубліні ( Ірландія); 
  • у 2007 році — на 39 Конгресі Апімондії в Мельбурні ( Австралія), де ми здобули 8 найвищих нагород і «Корону Королеви»;
  • у 2009 році — на 40 Конгресі Апімондії в Монпельє (Франція), де ми здобули 6 найвищих нагород та вибороли право проводити 43 Конгрес Апімондії в Україні в 2013 році;
  • у 2011 році — на 41 Конгресі Апімондії в Буенос-Айресі  (Аргентина), де ми представляли Організаційний Комітет 43 Конгресу Апімондії, отримали Колар Апімондії;
  • у 2013 році ми завершили 4-річну підготовку і провели 43 Конгрес Апімондії в Києві — наймасштабніший захід Апімондії і ЄДИНИЙ міжнародний галузевий захід  такого масштабу в Україні, прийнявши практично 9000 делегатів із 115 країн світу всіх континентів;
  • у 2015 році — на 44 Конгресі Апімондії в Теджон (Південна Корея);
  • у 2017 році  — на 45 Конгресі Апімондії в Стамбулі (Туреччина);
  • у 2019 році  — на 46 Конгресі Апімондії в Монреалі (Канада).

А також на багатьох міжнародних заходах у таких країнах, як Греція, Велика Британія, Італія, Німеччина, Австрія, Чехія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Молдова, Казахстан, Південна Корея, Канада, Австралія, Ірландія, Аргентина, Бельгія, Туреччина та інші.     

Наша робота стала рушійною силою експорту українського меду, що виріс з 2005 по 2020 рік більш ніж у 20 разів.

Ми не беремо безпосередню участь у ці серпневі дні 2022 року в роботі 47 Конгресу Апімондії. Ми не поїхали до Туреччини. 

Ми — в Україні! Таке рішення прийняте ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» одностайно.   

Ми доручили представляти нашу організацію на 47 Конгресі Апімондії колегам — Датській асоціації бджолярів. Ми повідомили керівництво Апімондії, президентів Постійних Наукових комісій Апімондії, що прийматимемо участь віддалено, адже така опція передбачена цього року Апімондією — віртуальна участь з можливістю відвідати зареєстрованим учасникам всі наукові заходи, почути всі доповіді. 

Ми вдячні тим міжнародним організаціям, які звертались до нас із пропозиціями підтримати нас та допомогти фінансово у питанні участі в 47 Конгресі Апімондії. 

Але з огляду на те, що в Україні йде війна, що:

  • на фронті гинуть тисячі воїнів, у багатьох містах і селах точаться запеклі бої і гинуть мирні  люди, руйнується інфраструктура, горить земля;
  • у Харківській, Луганській, Донецькій, Чернігівській, Київській, Сумській, Херсонській,  Миколаївській, Запорізькій областях сотнями розорюються, руйнуються пасічницькі господарства наших пасічників через воєнну агресію рф, бджолярі втрачають бджіл, майно, роботу, майбутнє;
  • багато пасічників нашої організації та партнерських організацій із платформи «Національний Конгрес Українських Бджолярів» сьогодні в ЗСУ і в лавах територіальної оборони боронять нашу країну від ворога, 

Ми не можемо у цей важкий час витрачати жодної копійки на поїздки. Ми не можемо дозволити собі будь-які витрати, що не пов’язані з допомогою пасічникам під час війни.

Ще попереду будуть Конгреси Апімондії — і буде час для зустрічей і обміну досвідом.  

А зараз у 2022 році:  ВСЕ головне — в Україні! ВСЕ направлено для Перемоги!

Тому всю підтримку від різних організацій світу, як фінансову так і матеріальну, ми направляємо на реалізацію Програми «Допомога на бджолиних крильцях». Вона створена та реалізовується нашою організацією «Всеукраїнське Братство Бджолярів України». В межах цієї програми надається допомога українським бджолярам та членам їхніх сімей, які постраждали від бойових дій.

І саме завдяки цій програмі вже у вересні-жовтні цього року 8-10 пасічників, що зареєструвалися у створеному нами «Реєстрі зруйнованих пасік через військову агресію рф», отримають вулики із бджолиними сім’ями, медогонки, дрібний бджільницький інвентар, цукор, ветеринарні препарати, все необхідне для відновлення пасіки. 

Ми закликаємо всіх людей доброї волі підтримати нашу програму «Допомога на бджолиних крильцях» і дати бджолярам шанс відновити пасіки і мати можливість працювати в наступному бджільницькому сезоні.


Для довідки:  Апімондія — це Міжнародна Федерація Бджільницьких Асоціацій. Конгрес Апімондії — це статутний захід, що проводиться один раз на два роки в різних країнах, на різних континентах. Право підготовки і проведення Конгресу виборюють члени Апімондії — асоціації бджолярів різних країн світу. Головним заходом Конгресу є  Генеральна Асамблея Апімондії — збори лідерів усіх членів Федерації. Виконавча Рада Апімондії проводить Наукову Програму Конгресу (пленарні засідання і симпозіуми по тематикам 7 (семи) Постійних Наукових комісій). Це основні заходи Конгресу — зустріч членів Федерації і ознайомлення делегатів з новими науковими досягненнями бджільницьких інституцій світу. 

В межах Конгресу проводиться комерційний захід — виставка АпіЕкспо, де делегатам надається можливість познайомитися з новинками обладнання, реманенту, одягу, ветеринарних препаратів і різноманітних кормів для бджіл. Також у межах Конгресу проводяться соціальні проєкти, конкурси і різноманітні презентації.

Конгрес Апімондії — це фаховий професійний захід  Федерації Апімондія для своїх членів і гостей! Це захід для зустрічей бджолярів, для зустрічей практиків, науковців, дослідників і обміну досвідом. 


Тетяна Васильківська, голова правління ГО «Всеукраїнське Братство бджолярів України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.