Бакототерапія: туризм для військових

09 січня 2024, 07:00 1718
Сергій Толстіхін

Бізнес-модель сільської садиби «Дім мандрівника», що на Бакоті, відразу передбачала активну соціальну складову. Протягом трьох років існування цього місця на базі садиби проводились різноманітні соціальні та волонтерські активності, зокрема прибирання від сміття узбережжя річки Дністер, реабілітаційні табори для сімей ВПО. Двері також безкоштовно відкрились у перший день повномасштабної війни для проживання переселенців. На базі садиби «Дім мандрівника» досі відбуваються різноманітні майстер-класи для місцевих дітей.

Цієї осені ми вперше провели реабілітаційний захід для військових. За підтримки ГО Metta був оголошений набір учасників. Група планувалась невеличка, до 10 осіб. Це мали бути військовослужбовці з пораненнями, що дозволяють здійснювати піші походи протяжністю до 10-15 км.

Вже 4-7 листопада 2023 року на Бакоті була проведена перша «бакототерапія» для військових.

Назар, військовослужбовець

Перший день зустрів нас не дуже привітно: щойно ми ступили з автобусу на територію садиби — почався дощ. Ми навіть вже думали скасувати перший ознайомчий похід на Бакоту. Але трішки освоївшись на місці, випивши місцевого крафтового трав’яного чаю і зʼївши поживний обід, група вирішила таки виконати задумане і дружно вирушили в 3-кілометрову подорож на оглядовий майданчик на Бакоті. 

Протягом наступних днів, окрім щоденних походів, також був організований майстер-клас із вирізання по дереву, котрий провів колишній військовослужбовець і талановитий скульптор Дмитро Забелін.

Два вечори учасники пізнавали творче мистецтво роботи з деревом. Вирізали вивіску «Дім мандрівника» і почали робити арт-інсталяцію «Роза вітрів», що після завершення буде розташована на одному важливому перехресті, вказуючи для туристів напрямок до популярних туристичних локацій. 

А на завершення 4-денного виїзду учасники мали нагоду відвідати справжню легенду Бакоти — вельмишановного Миколу Прудивуса, власника «Трав’ярні» — родинного підприємства, що спеціалізується на заготівлі та вирощуванні 40 видів лікарських рослин. Учасники змогли насолодитись неймовірними ароматами цілющих трав і рослин, а також скуштувати спеціальні сорти чаю. 

Сергій Толстіхін, комунікаційний координатор АГ Хмельницький і власник сільської садиби «Дім мандрівника»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.