Секрет виробництва органічного вина зі смородини та аґрусу

18 червня 2022, 06:00 2938

Джерело фото: Hata.wine // Instagram

Власник СФГ «Польова зірка» (Дніпропетровщина) Геннадій Кузьмінський має в обробітку понад 100 га. Вирощує зернові та олійні культури майже 25 років. Це вже налагоджений процес.

Спробувати щось нове, а саме виноробство, фермер вирішив у 2016 році. В цьому його підтримав син Максим. Тепер вони разом популяризують власний бренд вина «Крайня хата».


propData.content.image
Максим Кузьмінський, співвласник крафтової виноробні «Крайня хата»

Я довго думав, як назвати наше вино, ходив подвір’ям і збагнув той факт, що наша хата в селі є крайньою. Батькові назва відразу сподобалася.

Спроби виготовити вино починалися з винограду — не вийшло. А от смородинове всім сподобалося. Сьогодні в асортименті є 8 позицій, всі вони вироблені на основі ягід аґрусу та смородини.

Загальна плантація — трохи менше 2 га. Найбільшу увагу приділяють середньопізньому сорту смородини Ювілейна копаня. Один сорт чорної смородини фермер змушений був цього року прибрати, оскільки він не витримав високої температури. 

Через зміну клімату минулого року в господарстві недоотримали 30% врожаю чорної смородини. З аґрусом те саме — з пів гектара зібрали 10 кг, а це менше ніж 1% планового врожаю. 
propData.content.image
Геннадій Кузьмінський, власник СФГ «Польова зірка» та співвласник крафтової виноробні «Крайня хата»

Кущі смородини та аґрусу можуть плодоносити до 20 років, якщо вчасно проводити обрізку пагонів. Свою плантацію ми постійно омолоджуємо та використовуємо біологічний підхід до догляду — заселяємо культурні гриби, і вони живуть на рослині. А коли приходять патогенні гриби — їм просто немає місця.

Фермер стверджує, що кущі смородини та аґрусу невибагливі щодо догляду. Потрібно лише посадити їх у правильному місці та не забувати про полив, адже їхня коренева система розміщена близько до поверхні ґрунту, тому від засухи страждає в першу чергу.

Секрет виробництва справжнього органічного вина — у ставленні до нього. Винороби стверджують, що біля вина навіть думати погано не можна. Потрібно нести позитивну енергію.

«Крайня хата» не дуже відходить від традиційної технології виготовлення вина. Є деякі види, що виробляються за грузинською технологією — настоюються 14 місяців на макусі.

Сьогодні Геннадій Кузьмінський — в лавах ЗСУ. Його син намагається працювати за двох. У планах — спробувати виготовити вино з чорної смородини та абрикосу. 

Максим Кузьмінський, співвласник крафтової виноробні «Крайня хата»
Культура пиття в Україні — це напівсухі вина. Тому й у нас вони користуються найбільшим попитом. Лідерами з покупок нашого вина є жителі Києва та Львова

З чим можна пити вино «Крайня хата»? Виробники стверджують, що це простір для експериментів, адже в кожного своє смакове сприйняття. Загалом можна скористатися тими ж рекомендаціями, що й до виноградного. Але головне у споживанні вина — гарна компанія.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua