Солома — це джерело доходів, а не загроза довкіллю

17 серпня 2018, 09:20 2798

Агрохолдинги і фермери можуть отримати вигоду від залишків сільськогосподарських рослин, що залишаються після жнив.

Таку думку висловив керівник напрямку котлів на біомасі ГК «Укртепло» Борис Рачинський на своїй сторінці у Facebook.

«Завершується сезон жнив, і хочеться знову наголосити на проблемах і альтернативах відкритого спалювання залишків сільськогосподарських рослин на полях. Це регулярне та періодичне спалювання культивованих полів з метою дешевого та швидкого видалення надлишкової рослинності, в тому числі рослинних залишків, таких як солома, бур'яни та відходи, перед посівом нового врожаю. На жаль, відкрите спалювання в Україні відноситься до загальноприйнятої сільськогосподарської практики», — нагадав він.

Рачинський перерахував основні негативні наслідки спалювання:

- вивільняє великі обсяги шкідливих канцерогенних речовин, що завдають суттєву шкоду здоров'ю людей;

- забруднює навколишнє середовище;

- до 42% збільшує викиди парникових газів (метан, СО, CO2) від загального об'єму процесів горіння;

- знищує гумус — верхній органічний (найбільш родючий) прошарок ґрунту, що різко знижує врожайність;

- випаровує утриману вологу, ґрунт стає більш крихким та схильним до вітряної ерозії;

- спричиняє неконтрольовані пожежі, що поширюються на некультивовані землі та ліси (до 30 км/год у вітряну погоду).

«Альтернатива відкритому спалюванню, наприклад соломи, та комерційна вигода передбачає утилізацію її у біоенергетиці — спалювання у спеціальних котлах з метою виробництва тепла, електроенергії та пари. Агрохолдинги та фермери, які мають власну біомасу в достатній кількості, можуть спалювати її як для власних виробничих потреб, так і розглянути диверсифікацію бізнесу — спалювання соломи для генерації електричної енергії та продаж її у мережу за «зеленим тарифом», — зазначив експерт.

На його думку, не дивлячись на високу вартість котлів, при існуючому «зеленому тарифі» їх термін окупності складає 2-3 роки, потім — отримання надприбутків. Фермери, які не мають достатньої кількості власної біомаси, можуть розглядати її як комерційний потенціал для реалізації в подібних об'єктах (продавати), кількість яких буде тільки збільшуватись.

На ринку України є котли, які вирішили проблему спалювання соломи і не потребують попередньої затратної підготовки біопалива (брикетування, гранулювання та ін.).