Як уникнути знищення частини урожаїв фермерами

20 жовтня 2021, 11:00 999

Випадків знищення урожаю овочів та ягід сільгоспвиробниками в Україні можна уникнути.

Про це заявив гендиректор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль.

Він зазначив, що ситуація, коли фермери залишають свій урожай в полі або в саду, як цього року з черешнями і кавунами, не є системною. Такі випадки траплялися і з овочами, зокрема, цибулею.

Як пояснює Павло Коваль, це відбувається через те, що витрати на збирання, логістику, дрібний та середній опт не вкладаються у маржу (різницю між вартістю товару у виробника і роздрібними цінами). Такий стан можна було б виправити за рахунок експорту. Однак останнім часом цьому заважають карантинні обмеження, а також необхідність формування великих партій.

«Головною причиною відповідної ситуації є недостатня систематизація роботи, зокрема логістичних процесів, адже продукція неоднорідна, має різні показники та стандарти якості. Мережі супермаркетів не можуть працювати з різними партіями без гарантії, що це буде своєчасна поставка, як наслідок — простіше замовити імпортовану продукцію, хоча українська продукція відповідає якісним показникам, але на сучасному ринку процеси реалізації потребують формалізованих підходів, тобто стандартизації та сертифікації», — зазначає Павло Коваль.

Тому, на його думку, потрібно розробляти стандарти і систематизувати роботу в цьому напрямі.

Експерт також зазначає, що цьому може сприяти розвиток сільськогосподарських кооперативів, які мають змогу об'єднати мікро-, малих та середніх виробників, стандартизувати вироблену ними продукцію, забезпечити відповідними сортами та гібридами насіння, що в свою чергу буде гарантувати просування українських товарів на полицях супермаркетів.


AgroPortal.ua за матеріалами «UA: Перший»