Ідеальна рецептура: як пройти органічну сертифікацію

16 листопада 2018, 06:08 2338

Відповідно до вимог Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, виробник має можливість не зазначати всі інгредієнти в складі свого продукту на маркуванні.

Однак орган сертифікації «Органік Стандарт» має більш суворі вимоги до органічних продуктів, адже під час сертифікації виробник зобов’язаний зазначати в рецептурній формі не лише харчові, але і технологічні добавки.

Що має зробити переробник, який вирішив долучитися до спільноти виробників готової органічної продукції, AgroPortal.ua дізнався у технолога харчових продуктів, інспектора «Органік Стандарт» Ольги Лісовик.

«Як і всі документи, які надаються операторами органу сертифікації «Органік Стандарт», рецептура є обов’язковим документом. Перед тим як затверджувати рецептуру на обраний продукт, виробник має проаналізувати своє виробництво, обладнання, а також технологію. У вимогах до переробленої органічної продукції існують певні обмеження щодо технологічних аспектів. Тому весь виробничий процес потрібно розбити на окремі етапи та проаналізувати їх з точки зору того, чи дійсно вони відповідають вимогам органічної переробки. Після цього потрібно проаналізувати всі інгредієнти згідно з вимогами органічної сертифікації», — розповідає Ольга Лісовик.

За словами інспекторки, якщо переробник виробляє моноінгредієнтний продукт, то він може не складати рецептуру і не затверджувати її в «Органік Стандарт». Якщо ж до складу входить два і більше інгредієнтів — затвердження рецептури є обов’язковою умовою. До речі, вода не входить в розрахунок. Тобто виробники макаронної продукції, до складу якої входять лише вода та борошно одного виду, можуть не складати рецептурну форму.

Ольга Лісовик відмічає, що найпоширеніші проблеми, які виникають у операторів органічної продукції в процесі сертифікації, пов’язані саме із заповненням рецептурної форми. Віднедавна «Органік Стандарт» полегшив цей процес — інспектори надсилають операторам Exсel-форму, куди тільки варто внести кількість інгредієнтів, а відсотки підраховуються системою автоматично.

«У формі важливо вказати назву переробника і назву продукту, для якого, власне, і складається рецептура. Наголошую: якщо виробник займається, наприклад, молочною продукцією і має декілька номенклатурних одиниць у асортиментній групі, які відрізняються масовою часткою жиру у складі, то потрібно це обов’язково вказати, адже рецептура складається на кожен окремий продукт. Також у рецептурній формі потрібно зазначати як харчові, так і технологічні добавки.

Перед тим як подавати рецептуру на затвердження в «Органік Стандарт», оператору варто зробити кілька контрольних виробів, щоб перевірити, наскільки правильно налаштований технологічний процес», — зазначає Ольга Лісовик.

Окрім того, технологиня радить переробникам перевіряти наявність діючого сертифіката у постачальників органічної сировини, адже кожен оператор у виробничому ланцюжку (виробник, переробник, трейдер) повинен щороку підтверджувати органічний статус своєї продукції.


Людмила Лебедь, AgroPortal.ua