Яблук буде достатньо: українцям доведеться боротися за експортні ринки

07 вересня 2020, 07:07 5732
Дмитро Крошка

Цьогорічний урожай яблук в Україні, який зберуть галузеві підприємства, за оцінками Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) буде на рівні минулорічного, в межах 500 тис. т, або навіть перевищить його. Відповідно, і рівень експорту збільшиться за рахунок кількості якісного яблука.

Травневі заморозки в окремих регіонах вплинули лише на частину господарств, а надалі погодні умови виявилися сприятливими, і на відміну від минулого року гради практично не завдавали шкоди садам. Крім того, вступило у плодоношення багато молодих садів. За нашими підрахунками, за останні п’ять років площі під яблуневими садами збільшилися на 3 тис. га, збільшивши обсяги виробництва якісного свіжого яблука сучасних сортів на 70 тис. т. 

Показовим фактором цього сезону буде достатня кількість яблук осінніх сортів, які в більшості будуть малого та середнього розмірів. Натомість яблук літніх сортів, які ми сьогодні вже маємо в продажі в торговельних мережах, дуже мало через весняні заморозки. Це і зумовлює нинішню цінову ситуацію. Але як тільки розпочнеться сезон збирання, і осіннє яблуко з’явиться на полицях супермаркетів, відбудеться сезонне зниження цін.

За інформацією Світової асоціації виробників яблук і груш (WAPA), очікуваний урожай яблук у країнах Євросоюзу в 2020 році складе 10,7 млн т, практично не змінившись у порівнянні з минулим роком. Із цієї кількості понад 0,5 млн т припаде на органічну продукцію. Відповідно до прогнозу, найбільший урожай яблук у ЄС зберуть у Польщі — 3,4 млн т (на 17% більше, ніж у 2019 році), Італії — 2,1 млн т (- 1%), Франції — 1,4 млн т (- 13%), Німеччині — близько 1,0 млн т (- 4%).

Передбачається також, що 69% обсягу вироблених яблук буде реалізовано у свіжому вигляді, а 31% відправиться на переробку. Урожай має дозрівати в середньому на тиждень раніше, ніж зазвичай, а більшість плодів будуть середнього і великого розміру.

Крім того, виробництво яблук у Китаї, за даними WAPA, цьогоріч зменшиться на 10%, понизивши його конкурентоспроможність на міжнародному ринку.

Таким чином, сприятлива загалом ситуація з майбутнім урожаєм яблук у вітчизняних промислових виробників за результатами 2020 року має декілька нюансів. Сумарний обсяг зібраного ними урожаю повинен повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку і достатню пропозицію для експорту. Разом із тим фактор ціни зазнаватиме впливу ще й за якісними характеристиками урожаю, зокрема в частині розміру плодів. Оскільки абсолютну більшість імпорту якісного сортового яблука ми здійснюємо з Польщі, де, за існуючими прогнозами, буде більший урожай, в якому домінуватимуть великі яблука, з високою ймовірністю це перешкоджатиме вітчизняним виробникам, які прогнозують багато малих та середніх плодів, отримувати бажану ціну за свою продукцію. Через це складнішою стане конкуренція з польськими виробниками і на міжнародних ринках. При цьому, саме дрібні та середні розміри яблук є пріоритетними для експорту на ринки країн Африки, Близького Сходу та Азії, що може призвести до збільшення їх експортних обсягів.

Додатковим фактором буде невизначеність із функціонуванням закордонних ринків через можливість повторного запровадження карантинних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу. В залежності від ситуації, на внутрішньому ринку України може виникнути надлишок продукції за рахунок яблук, що мали бути експортовані, тому ймовірне зниження цін на них. У разі відсутності різких кон’юнктурних коливань на внутрішньому і міжнародному ринках очікувана ціна для наших виробників буде оптимістичнішою.

Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту (УААЕ)

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.