Поза конкуренцією: Топ-5 найзатребуваніших спеціальностей в агро

16 квітня 2019, 07:02 4936
Кадровий портал grc.ua

За даними минулорічних досліджень HeadHunter Україна, серед українських працедавців на сьогодні орієнтовно 3% таких, хто за останні 4-5 років не був у кризових ситуаціях. І більшість серед них становлять саме представники агробізнесу. Проте під час пошуку та підбору персоналу роботодавці цієї сфери доволі часто стикаються з такими проблемами, як виїзд потенційних робітників на сезонні роботи за кордон.

Як за кордоном, так і в Україні сезонні роботи збігаються в часі. Також серед сезонних працівників спостерігається міграція різними областями країни. Люди готові переїздити, якщо є гарні сезонні пропозиції, і роблять це в межах держави.

Так, аналіз бази вакансій та резюме за 2018 рік показав, що найактивнішими були роботодавці та пошукачі у таких регіонах як Київ (37%), Дніпропетровська (11%), Тернопільська (5%), Вінницька (4%), Запорізька (4%), Одеська (4%), Київська (3%), Харківська (3%), Черкаська (3%), Полтавська (3%) області.

Якщо говорити про рівень конкуренції, то по всьому ринку праці у 2018 році він перебував на позначці 3-4 людини на місце протягом більшої частини року та 5 людей на місце наприкінці 2018-го. Що стосується аграрної сфери, то тут спостерігається досить низький рівень конкуренції, і можна говорити про потребу в фахівцях. Наприклад, за спеціалізаціями «Агроном», «Тракторист» та «Ветеринар» показник hh-index, який визначає співвідношення кількості резюме до кількості вакансій, становив 0,6. 

У 2018 році роботодавці шукали головних агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів тощо. Аналіз динаміки вакансій за робітничими та виробничими спеціалізаціями, які розміщували компанії сільськогосподарської галузі у 2015-2018 рр., показує, що рівень попиту на різні спеціалізації неоднорідний. Так, за цей період позитивну динаміку демонструють спеціалізації «Закупівлі та постачання», «Технолог, виробництво та переробка зернових», «Інженер, виробництво та переробка зернових», «Головний агроном», «Управління проектами», «Інженер, м'ясо- та птахопереробка», «Інженер, виробництво цукру», «Вантажник» та «Різноробочий». А попит, наприклад, на спеціалізації «Контроль якості», «Зоотехнік», «Головний інженер», «Управління цехом», «Керівництво підприємством» у цей період знижувався.

Серед топ-5 спеціалізацій за кількістю вакансій від компаній в сфері «Сільське господарство» першість за професією «Головний агроном» - 12%, «Різноробочий» - 5%, «Вантажник» - 4%, а «комплектовщик», «технолог» і «механік» із 3% замикають п'ятірку найзатребуваніших спеціальностей в агро.

Заробітні плати у багатьох спеціалізаціях демонструють позитивну динаміку. Так, зарплати ветеринарів у 2018 році виросли на 50% порівняно з 2017-м, а агрономів — на 80%. Більш повільна динаміка спостерігається за спеціалізацією «Тракторист» — менше 20%. Нагадаємо, що згідно з аналізом вакансій сайту hh.ua середній рівень заробітних плат у 2018 році виріс на 25-30% по всьому ринку праці.

Загалом існує думка, що з часом значення агросектору все зростатиме, а завдання для фахівців цієї галузі змінюватимуться. Це пов’язують зі змінами клімату та необхідністю пристосовувати сільськогосподарські технології до нових сезонних і погодних умов, із проблемою виснаження ґрунтів та потребою пошуку та застосування технологій відновлення, зі зниженням різноманітності у рослинництві, яке активізує дослідження в галузі селекції та ГМО-технологій, та з поступовим переходом від шкідливих добрив і технології виробництва до більш безпечних для навколишнього середовища. Водночас у цій галузі, як і загалом у всіх сферах життя, має відбуватись автоматизація та інформатизація сільськогосподарських підприємств, ферм.

HeadHunter Україна, провайдер комплексних HR-рішень 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.