Равлики завойовують свою нішу в тваринництві

04 червня 2018, 11:50 8431
Петро Лахай

Вирощування корів, свиней та інших звичних для українців свійських тварин є звичайною справою для населення нашої країни, але в останні роки до цього списку можна додати ще одного екстравагантного представника фауни — равлика.

Більшість українців мало що знають про цих молюсків, а якщо щось і чули, то це те, що в попередні роки Україна їх експортувала або, що десь у далекій Франції їх вживають в їжу.   

Так, справді, експорт равликів з України у 2016 та 2017 роках був рекордним та складав по 347 т. Експортні поставки здійснювалися із травня по липень, коли молюски найбільш активні та їх легко можна знайти в дикій природі. Основними покупцями українських равликів були Литва, Румунія та Польща.

Експорт равликів з України за останні 5 років, т

 Джерело: Державна служба статистики України

Якщо порівнювати українські об'єми експорту із розміром закупівель цього продукту країнами Європи, то наші рекордні поставки зовсім незначні на фоні розміру їх ринку. Щорічно європейці імпортують 20-25 тис. тонн, де основними споживачами є Франція, Іспанія, Італія та Португалія.

Експортні ціни українських равликів коливалися впродовж останніх 5 років в діапазоні 1,0-1,2 дол. США/кг. Низька ціна є результатом того, що із України були експортовані переважно равлики Helix Pomatia (виноградний равлик), що мають нижчу ринкову ціну через свої невисокі харчові якості. Цей вид равликів є широко розповсюдженим на території України. У весняно-літній сезон виноградних равликів збирають та продають заготівельникам селяни переважно західних областей України з метою заробітку.

В той же час, Україна впродовж останніх 3 років інтенсивно нарощує імпорт равликів. У переважній більшості це маточне поголів’я для подальшого розведення на території України.

Імпорт равликів до України за останні 5 років, т

 Джерело: Державна служба статистики України

Вартість імпорту в середньому складає 3,0-4,5 дол. США/кг. Закуповуються здебільшого равлики видів Helix Aspersa Muller (маленькі сірі) та Helix Aspersa Maxima (великі сірі), оскільки вони мають найкращі харчові характеристики і є популярними на ринку Європи.

Більшість європейський фермерів займаються вирощуванням саме Helix Aspersa Muller та Helix Aspersa Maxima. Українці останні два сезони також активно розвивають цю галузь у нашій країні. Переважна більшість вітчизняних підприємців отримують практичні знання на равликових фермах у Польщі і після цього імплементують отриманий досвід на території України. Маточне поголів’я теж купується переважно у тих підприємствах, де фермер пройшов навчання і тому 95% імпорту равликів в Україну здійснюється з Польщі.

Виходячи із трендів на цьому ринку, можна зробити висновок, що в Україні формується нова галузь тваринництва, розвиток якої вже найближчими роками призведе до нарощення експортних поставок равликів та продуктів їх переробки до країн Європи. Подібна ситуація розпочне формування культури споживання страв із равликів в Україні.  

Петро Лахай, аналітик аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.