Точне землеробство: утриматись «у грі»

03 квітня 2019, 08:29 3941
Ярослав Бойко

Численні ризики. Високі ставки. Часу для обмірковування мало. А межа між виграшем і «фолом» стає все тоншою. В агробізнесі сьогодні, як в казино — адреналіну точно не менше. А постійне зростання цін на ресурси, мінеральні добрива, орендну плату — піддає ще більше «жару».

Однак, можлива винагорода — варта зусиль, адже майбутнє агробізнесу в Україні дуже яскраве. Головне — утриматись «у грі».  І першим кроком має стати оптимізація використання ресурсів. Як? Впроваджуючи сучасні технології, зокрема — точного землеробства.

Більше, швидше …

У світі щомісяця з'являється все більше і більше технологій точного землеробства. Вони допомагають аграріям оптимізувати виробництво, краще керувати своєю діяльністю, а також заощаджувати та додатково заробляти гроші. Ці технології в Україні приймаються аграріями прискореними темпами: від точного аналізу ґрунту до застосування змінних норм ресурсів.

Застосування змінних норм (VRA) добрив у точному землеробстві — елемента, який фокусується на автоматизованому застосуванні технікою різних норм внесення добрив на кожній неоднорідній ділянці поля  — дозволяє виробникам збільшувати врожайність і отримувати додатковий прибуток, використовуючи правильні норми та типи добрив там, де вони більше потрібні і ефективні. На протязі декількох років ми відмічаємо суттєве збільшення замовлень впровадження VRA i виготовлення електронних «рецептів» — карт-завдань для застосування змінних норм (диференційованого внесення) добрив, які у 2018 р. порівняно до 2017 року  зросли... у 3 рази.

…і точніше

При цьому активно зростає деталізація агрохімічного обстеження: більше замовлялася 5-гектарна і менші за розміром сітки відбору зразків з поля. Щоб отримати гарну деталізацію і точність зон розподілу властивостей ґрунтів по полю для реалізації VRA, дослідження показують:  якщо розглядати поле з площею 100 га, то зразки повинні відбиратися з елементарної ділянки менше 10 га, оптимально 5 га, але найкраща деталізація досягається від 3 до 1 га. Тобто чим детальніша сітка відбору — тим чіткіша «картина поля».  Об»єктивність і точність потребує великої кількості зразків і відповідних витрат, але за умови правильного використання в точному землеробстві на $1 витрачений долар повертається $5-10.  Тож справа варта зусиль!

Ще декілька років тому всі були переконані, що точне землеробство — привілей агрохолдингів. Сьогодні ж активно зростають запити на VRA  від невеликих господарств із земельним банком біля 2000 га — 32%. Переважна кількість замовлень від компаній із земельним банком від 2000 до 10 000 га — 45% і від 10 тис. га — 23%. І це приклад наслідування світового досвіду, коли вузькоспеціалізований сервіс замовляють на аутсорсинг і не утримують штат спеціалістів, вигадуючи «велосипед».

Досвід тих, хто впровадив VRA, підтверджує: окупити ці інновації можна і за перший маркетинговий рік, як мінімум — за рахунок раціонального розподілу добрив по полю, підвищення ефективності їх використання і отримання додаткового врожаю.  Тож аграрії, які роблять ставку на точне землеробство — завжди у виграші.

З чого починати впровадження «розумних» технологій? Які з них  найбільш рентабельні? Які ризики у процесі переходу до точного землеробства треба враховувати? Відповіді на ці запитання — у наступному блозі.

Ярослав Бойко, СЕО компанії AgriLab, офіційний представник Міжнародної організації з точного землеробства (ISPA) в Україні

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.