Створення насаджень волоського горіха з використанням сіянців

26 вересня 2019, 06:30 12557
Валентина Лановенко

В Україну горіх волоський потрапив із Валахії (область Румунії), тому і має таку назву. Нині ця культура є популярною в нашій країні для закладки садів, оскільки попит на горіхи постійно зростає.

Щорічний урожай волоського горіха в Україні — в межах 100 тис. т, з яких 2/3 експортується за кордон. Окремим напрямком є органічне вирощування, що дає можливість отримувати вищу ціну. Найбільшими виробниками волоського горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Україна, Чилі та ЄС на світовому ринку виробництва горіха займають по 5%.

Сіянці та щеплені горіхи: догляд, урожайність

Все більше з’являється інформації про те, що сади волоського горіха в Україні починають закладати сіянцями. Горіх, який експортується з нашої держави, практично весь збирається в домашніх господарствах, і це не є сортова продукція. Великих плодоносних садів в Україні дуже небагато. Ті, що висаджені за останні 5-10 років, зараз лише виходять на рівень повного плодоношення. Однією з причин, чому фермери стали звертати увагу на сіянці, є недостатня зимостійкість щеплених саджанців. Сад, посаджений сіянцями, оминає ризики, яких зазнають масиви, що закладені щепленим садивним матеріалом. Щеплені сортові горіхи даватимуть запланований урожай лише за наявності належного догляду та сприятливих погодних умов.

Реальна врожайність сортового волоського горіха в Україні — близько 3,5 т/га (як і в Молдові). Плодоношення починається з 4-5-річного віку, та на повний рівень дерева виходять з 15-го року вегетації. В Україні доцільно закладати сади з використанням вітчизняних сортів, та частково молдавських. Сорти французької чи італійської селекції, які є низькорослими, не встигають завершити вегетацію в наших кліматичних умовах та підготуватися до зими, що і спричиняє їхню загибель. Тому фермерам, яким імпонувала перспектива отримати до 8 т/га, доводиться дорого платити за такий досвід (дана урожайність може досягатися за умови ущільненої посадки цих саджанців за схемою 6х4 м).

Більшість людей, які планують висаджувати горіхові насадження, думають, що основне — це придбати посадковий матеріал, а догляд не так важливий. На таку думку впливає те, що всі, у кого ростуть горіхи в домашніх господарствах, ніяким чином їх не доглядають, і восени лише збирають готовий урожай. Все вірно. Але це сіянці, які і не потребують догляду — поливу, обприскування чи щорічної обрізки. А зі щепленими все по-іншому: обприскування від хвороб та шкідників — до 7-8 разів за сезон; організація поливу, щорічне формування крони, мульчування прикореневої зони, живлення, догляд за міжряддями та ін.    

Сіянці: практичний досвід

На основі досліджень, що проводилися в плодорозсаднику родини Лановенко останні 10 років, найкращі результати показали ділянки створення горіхового саду за типом чистопородних лісосмуг. Якщо для щеплених горіхів радять відразу монтувати краплинне зрошення, то для сіянців це не потрібно. Інтенсивна загущена схема посадки дає можливість висаджувати до 1500 сіянців на 1 га. Очікувана повна урожайність — на рівні 8-9 т/га. Початок плодоношення, як і в щеплених горіхів — з 4-5-го року вегетації.

Також один із варіантів використання такої загущеної схеми посадки сіянців — створення вітрозахисних насаджень. Фермери, що планують закладати органічні плодово-ягідні сади, мають також посадити спеціальні захисні насадження, щоб уникнути ризиків випадкового попадання хімії з сусідніх оброблюваних ділянок. Крім виконання захисної функції, горіхові дерева ще й даватимуть урожай.

Комбінований сад: горіх та плодові культури

Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, тому для покриття поточних витрат та пришвидшення окупності в міжряддях висаджуються додаткові культури. Одним із варіантів комбінації є груша та яблуня на карликових підщепах. В комбінації з плодовими культурами горіх захищатиме від хвороб (за рахунок фітонцидних властивостей). В такому комбінованому саду є доцільність висаджувати 2- та 3-річні саджанці плодових, які вступатимуть у плодоношення в 1-й рік вегетації.

Додаткова культура може вирощуватися в горіховому саду до 10 років, поки горіх не розростеться та не покриє всю площу. Якщо в кожному міжрядді горіхового саду посадити 1 ряд груші на карликовій підщепі Айва S-1 — це буде 1000-1250 дерев/га. За 4 роки груша вийде на рівень повного плодоношення — 10-12 т/га, і впродовж наступних років приноситиме валовий дохід у розмірі 150-180 тис. грн/га (15 грн/кг — оптова вартість якісних плодів груші з вересня).

Організація збуту

Найважливіше питання — організація збуту. Виробнику, щоб бути незалежним експортером, потрібно мати у власності як мінімум 100 га саду та побудувати завод із переробки та сортування горіха, що коштує достатньо дорого. Власники садів 5-15 га, без об’єднання для спільного будівництва переробних потужностей, матимуть можливість продавати свій горіх, лущений або нелущений, лише посередникам для подальшого експорту. Давайте підрахуємо: 15 га сортового саду волоського горіха при належному догляді можуть максимально дати 52,5 т (15х3,5 т), якщо взяти за основу вихід ядра 45%, вийде 23,6 т лущеного горіха.

В Україні також ще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки горіха (варення із горіха, настоянки на перетинках, горіхова олія, горіхове молоко та інше).

Отже, перед закладкою горіхового саду потрібно порахувати економічну доцільність даного проекту:

1. Плата за землю (щорічна довгострокова оренда або купівля).

2. Розрахунок урожайності, що залежить від схеми посадки та виду посадкового матеріалу.

3. Розрахунок урожайності з комбінованої культури (якщо це передбачено).

4. Купівля техніки для обслуговування саду.

5. Вартість проведення догляду за садом, для кожного року.

6. Критична оцінка вартості вирощеної продукції.

Валентина Лановенко, засновник Академії Органічного Садівництва Ekogarden, власник органічного розсадника родини Лановенко

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.