Ринок землі. Аграрні підприємства з іноземним капіталом

17 вересня 2019, 09:00 8232
Олександр Калюжний

Наближається момент зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Існує ймовірність, що вже з середини наступного року власники паїв зможуть продавати свою землю.

Питання ринку землі протягом всього періоду незалежності було контроверсійним, залишаючись наріжним каменем найпалкіших політичних суперечок в країні. Проте зараз сперечаються вже не про те, чи потрібен ринок, а про те, яку модель він повинен мати. Ключовим параметром моделі ринку є питання можливості для іноземців купувати сільськогосподарську землю в Україні.

В Україні і сьогодні є сільськогосподарські компанії, які повністю або частково знаходяться у власності нерезидентів, — сільськогосподарські підприємства з іноземним капіталом. Знайти статистику щодо цього сегменту підприємств — справа нелегка.

Інформаційна платформа Vkursi, яка працює з відкритими даними та державними реєстрами, дозволяє отримати чи не найповнішу інформацію.

Так, за даними Vkursi, в Україні є 1334 сільськогосподарських підприємств хоча б з одним іноземним бенефіціаром. На кінець 2017 року в Україні всього було близько 40 тис. с/г підприємств, які мали сільськогосподарські угіддя в обробітку (за даними Держстату). Це значить, що частка підприємств з іноземним капіталом знаходиться орієнтовно на рівні всього 3% від загальної сукупності.

Сільськогосподарські підприємства з іноземним капіталом в Україні, тис. од.

 

В Україні всього 41,5 млн га земель сільськогосподарського призначення. Підприємства з іноземним капіталом, в свою чергу, мають в користуванні 1,6 млн га землі з них. Це близько 4% від усіх сільськогосподарських угідь в Україні.

Сільськогосподарські землі у користуванні підприємств з іноземним капіталом, млн га

 

Щодо фінансової статистики, то, на жаль, фінансові дані доступні лише для половини таких підприємств — для 630-ти. Це ті підприємства, баланс яких перевищує 500 000 грн на рік. Ця інформація є неповною і не дозволяє зробити конкретні висновки щодо сегменту. Принаймні та половина, яка є найбільшою, демонструє позитивну динаміку в зростанні чистого доходу.

Фінансові результати підприємств з іноземним капіталом з річним балансом більше 500 000 грн, 2015-2018 рр., млрд грн

 

Нижче в таблиці наведено рейтинг країн, з якими пов’язані бенефіціари- та власники-нерезиденти.

Країни, до яких мають відношення сільськогосподарські підприємства з іноземним капіталом, % від загальної сукупності

З цими топ-10 країнами пов’язані 60,5% всіх сільськогосподарських підприємств з іноземним капіталом. Тож навряд чи, говорячи про першу трійку — принаймні про Кіпр, можемо повноцінно говорити про іноземні інвестиції. Найімовірніше, мова йде в цьому випадку про реінвестований український капітал, який був виведений за кордон з метою податкової оптимізації (уникнення сплати податків).

Важливим показником є також кількість пов’язаних українських компаній з с/г підприємствами з іноземним капіталом (вони можуть бути пов’язані, наприклад, через окремих спільних засновників). Загальна кількість таких пов’язаних компаній — 14,6 тис. Спрямування економічної діяльності по цим пов’язаним компаніям встановити не виходить, це можуть бути компанії різного спрямування — від транспортних та логістичних до торговельних. Без сумнівів, є серед них й інші сільськогосподарські підприємства.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що іноземці не з’являться з відкриттям ринку, вони вже обробляють українську землю (яка в окремих випадках може знаходитися в оренді ще десятиліття). Звісно, що буде певна кількість таких компаній, які хотітимуть придбати землю, яку вони вже обробляють. Це означає лише залучення додаткових інвестицій (найчисленнішими «іноземними» інвесторами будуть кіпрські українські офшори). А залучення інвестицій є найбільш гучно продекларованою метою відкриття ринку, хіба ні?

У свою чергу, позбавлення можливості придбати землю окремих підприємств буде дискримінаційним заходом, який значно погіршить їхню конкурентоздатність. Звичайно, певні обмеження щодо громадян окремих іноземних держав мають бути введені, наприклад, для тих держав, які наразі окупують частину українських територій.

Олександр Калюжний, аналітик УКАБ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.