Ринки: соняшникова олія українського виробництва за тиждень втратила 5 $/т

05 грудня 2018, 07:00 4036
Група компаній ПроАгро Груп

Збереження низхідних тенденцій на нафтовому ринку продовжує чинити тиск на суміжні ринки рослинних олій. Зокрема, соняшникова олія українського виробництва за підсумком тижня втратила в середньому 5 $/т і торгувалася в межах 615-630 $/т.

Водночас ключовим чинником зниження цін соняшникової олії на глобальному ринку є все ж таки рекордні результати збиральної кампанії насіння соняшнику в країнах Чорноморського регіону, що обумовлює формування високих обсягів пропозиції олії.

В свою чергу ключовим світовим імпортером рослинних олій залишається Індія, на яку в 2017 році прийшлося 34,4% обсягу закупівель у цьому сегменті. За останніми даними, в січні-вересні частка країни в сукупному світовому експорті подібної продукції зросла вже до 42%.

Згідно з даними експертів Oil World, за підсумками сезону 2017/18 Індія збільшила імпорт соняшникової олії до 2,48 млн тонн проти 2,13 млн тонн у попередньому сезоні (+16% за рік). При цьому 95% загального обсягу зазначеного продукту Індія імпортувала з України — 2,3 млн тонн, збільшивши цей показник за підсумками сезону на 16%. Вказане зростання дозволило Україні за підсумками сезону піднятися на друге місце в рейтингу експортерів рослинних олій до Індії, змістивши на третю позицію Малайзію.

Інші ключові країни-імпортери рослинних олій значно відстають від Індії. Так, частка Китаю за результатом звітного періоду сягнула 7,7%, Іраку — 6,1%, Нідерландів — 5,5%.

Внутрішні ринки ключових олійних культур і продуктів переробки за підсумком звітного періоду продовжили демонструвати негативні цінові тенденції.

За даними International Grains Council, обсяг виробництва насіння соняшнику в світі у сезоні 2018/19 продовжить збільшуватися і за підсумками маркетингового року може досягти максимального показника за останні 10 років — близько 50 млн тонн.

Продовжуємо стежити за тенденціями олійного ринку з Групою Компаній ПроАгро Груп

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.