logo

Блоги

Пасхальная корзина 2021. Насколько подорожали продукты за год?

Пасхальная корзина 2021. Насколько подорожали продукты за год?

Блоги Павел Мартышев 14 апреля 2021. 07:14 5298

Собирая пасхальную корзину, интересно узнать, насколько подорожали за год основные продукты. Согласно нашим расчетам, средняя стоимость корзины выросла на 39% в номинальном выражении. Подорожание происходило в основном за счет роста цен на яйца и курятину.

* Текст подається мовою оригіналу

Для розрахунків візьмемо традиційний великодній кошик, який включає в себе:

  • Дві великих паски — 2 кг.
  • 20 курячих яєць (писанки і крашанки) — 1 кг.
  • Домашня ковбаса з курятини — 1 кг.
  • Масло вершкове — 0,2 кг.
  • Сир кисломолочний (творог) — 0,8 кг.

Загальна маса кошику — 5 кг.

Для приготування однієї паски за традиційним рецептом треба використати наступні інгредієнти: молоко (0,5 л), борошно (1 кг), масло (0,2 кг), яйця (6 шт або 0,3 кг), цукор (0,3 кг), родзинки (0,25 кг), дріжджі (0,05 кг).

Використовуючи статистику сайту Мінфіну щодо вартості продуктів харчування в основних роздрібних мережах, ми розрахували ціни на основні компоненти корзини в квітні 2020 року та порівняли їх з теперішніми цінами (мал. 1). У відносному значенні найбільше зростання показали курячі яйця (+117%), ковбаса домашня (+66%) та паска (+23%). Дана динаміка пояснюється зростанням цін на зерно, яке є основним компонентом собівартості виробництва м«яса птиці та яєць (близько 70%).

Дійсно, протягом останніх місяців птахівники підвищували ціни на власну продукцію, намагаючись зберегти рентабельність виробництва. Зазначимо, що зростання собівартості паски стимулювалося не лише подорожчанням яєць, а й підвищенням цін на цукор. Причиною цього став, з одного боку, дефіцит бурякового цукру на внутрішньому ринку, а з іншого — значна зарегульованість ринку, яка обмежує імпорт дешевого цукру-сирцю з тростини. Водночас масло і сир показали слабке зростання в ціні. Це пов'язано зі значною конкуренцією з боку імпортних молокопродуктів, які надходять переважно з країн ЄС.

Мал.1. Зміна цін (з ПДВ) основних компонентів великоднього кошику
Мал.1. Зміна цін (з ПДВ) основних компонентів великоднього кошику

На основі вищезазначеної структури кошику, визначимо як змінилася її вартість за останній рік. Як видно з мал. 2, стрімке зростання цін на яйця не є головним фактором подорожчання кошику з огляду на низьку частку в структурі витрат. Найбільш вагомими компонентами є домашня ковбаса та паска.

Мал.2. Зміна вартості великоднього кошику, грн.
Мал.2. Зміна вартості великоднього кошику, грн.

Загалом вартість сформованого нами кошику зростає на 39% з 629 до 877 грн. Водночас, згідно даних сайту Мінфіну, середня заробітна плата за період з квітня 2020 року зросла приблизно на 20%. Таким чином, середній українець може дозволити собі купити менше пасхальних продуктів ніж рік тому. Відмітимо, що для оптимізації витрат напередодні свята, не обов'язково купувати менше курячих яєць, адже їхня частка в бюджеті є незначною. Водночас домашню ковбасу з курятини можна замінити свининою. Даний вид м'яса не зростав так швидко в ціні завдяки суттєвим обсягам імпорту. Хоча свинина все ще залишається дорожчою за курятину, різниця цін між цими продуктами є набагато нижчою, ніж минулого року. Тому споживачам вигідно дещо переплатити за більш якісний вид м'яса.

Павло Мартишев, дослідник Київської Школи Економіки


Мнение автора может не совпадать с мнением редакции. Ответственность за цитаты, факты и цифры, приведенные в тексте, несет автор.

Ключевые новости аграрного рынка в Telegram

Новости

Показать все

Блоги