Чергова гречана епопея

06 вересня 2017, 07:22 7522
Олександр Ярославський

Сьогодні в Україні збирання гречки у розпалі. Станом на 4 вересня п. р. зібрано понад 60 тис. тонн. Враховуючи поточну урожайність гречки, яка дещо нижча за минулорічний показник, буде зібрано у межах 200-210 тис. тонн, з яких отримають близько 130-135 тис. тонн готової крупи. Такий обсяг пропозиції у повному обсязі забезпечить внутрішній ринок.

Гречка — специфічний товар, який користується попитом лише в обмеженому колі країн (переважно СНД). Тому гречана крупа — товар дуже чутливий до перевиробництва, і це відчувають виробники. У ситуації, коли очікуються значне збільшення пропозиції та зниження ціни, виробники намагаються якомога скоріше реалізувати вирощену гречку.

Якщо проаналізувати приклади цінових хвилювань на ринку гречаної крупи, стає зрозумілою природа їх виникнення.

 

Коли виробники скорочують виробництво, ціна поступово зростає, збільшується і прибуток від реалізації. У наступному періоді висока прибутковість вирощування гречки стимулює виробників до розширення посівних площ під цією культурою. А зростання виробництва знижує ціну. І такі «гойдалки» ми можемо спостерігати протягом 10 останніх років. Як видно на рисунку, значне збільшення обсягів пропозиції гречки може призвести навіть до збитковості, як було у 2013 році (див. рис.).

 

Так відбувається і зараз. Зниження площ посівів гречки у 2015 році зумовило підвищення цін та рентабельності у 2015 та 2016 рр. (100% та 88% відповідно) та стимулювало виробників збільшувати посівні площі у 2017 році, що стало причиною певного зниження оптових цін.

Так, з січня місяця по липень поточного року оптова ціна на гречану крупу вже знизилась на 13%. І це не межа. Тому що запаси гречки на підприємствах, які займаються зберіганням та переробкою зернових культур, станом на 1 серпня поточного року найбільші за три останніх роки.

 

Динаміка оптових цін на гречану крупу, грн/тонну (2014-2017 рр., помісячно)
Динаміка оптових цін на гречану крупу, грн/тонну (2014-2017 рр., помісячно)

За власними прогнозами, у 2017 році рівень рентабельності гречки знизиться і складатиме близько 30%. Це відбудеться за рахунок зростання витрат у рослинництві (за січень-липень 2017 р. витрати зросли на 24,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року) та певного зниження урожайності гречки (з 12,9 ц/га у 2016 р. до 11,9 ц/га поточного року).

Отже, сьогодні мова йде не про різке подорожчання гречаної крупи, а навпаки — про її певне здешевлення, звичайно, з урахуванням рівня інфляції.

Олександр Ярославський, експерт Громадської ради при Мінагропроді

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.