Новий механізм банківських гарантій для форвардних контрактів. Чи зацікавлені банки?

24 листопада 2021, 07:16 4079
Олена Коробкова

У 2019-2020 МР виробництво зерна в Україні становило 98,3 млн т, а експорт — 62,1 млн т. За підсумками сезону 2020–2021 очікується збір уже 108,7 млн т, із яких 69,4 млн т повинні піти на експорт.

Рекордні показники та позитивна динаміка виробництва й експорту зерна демонструють вельми оптимістичну картину. Проте чи означає це, що ми сповна використовуємо потенціал галузі для зміцнення економіки держави та забезпечення сталого розвитку?

Спойлер — не зовсім. Зараз приховані поки що можливості сталого зростання полягають в особливостях нашого ринку зерна, зумовлених деякими тонкощами місцевих ділових звичаїв. Але давайте розберемося трохи докладніше.

На ринку зерна для хеджування цінового ризику традиційно використовують форвардні контракти про купівлю-продаж зерна в майбутньому за заздалегідь обумовленою ціною. Так виробник може точно розраховувати на певний обсяг виручки за товар, який він продасть, а трейдер заздалегідь знатиме, скільки витратить.

Форвардний контракт — це документ (договір), за яким продавець зобов'язується надати (поставити) товар покупцеві у певний час і на певних умовах у майбутньому, з фіксацією ціни продажу під час укладення такого контракту

За оцінками Української зернової асоціації, на українському ринку приблизно 18% зерна продають саме за форвардними контрактами.

Однак торік цей інструмент «дав збій», оскільки ціни різко хитнулися вгору і виробникам тепер вигідніше порушити контракти, укладені до збору врожаю, заплатити при цьому штрафи, але продати зерно за фактичною ціною на момент постачання.

Тому в трейдерів виникла потреба в посиленні хеджу за рахунок банківської гарантії. Тобто тепер трейдери, принаймні частина з них, під час укладення форварду вимагатимуть банківської гарантії, яка у випадку невиконання контракту покриватиме різницю між фактичною (спотовою) ціною на зерно, що склалася на ринку на момент невиконаного постачання, та зафіксованою у форвардному контракті ціною. І якщо виробник порушить умови, а банк сплатить за гарантією, виробник матиме борг перед банком і повинен буде його погасити.

Перевага такого механізму в тому, що це надійно. Так, виробник не отримає вигоди від порушення умов контракту та продажу зерна за вищою ціною, адже буде зобов«язаний віддати всю різницю в ціні банку, який сплатить за гарантією. Застосування гарантії здійснюється на вимогу покупця впродовж 5 діб. Термін дії банківської гарантії визначається як кінцева дата постачання товару та плюс ще один додатковий місяць. Напевно, всі погодяться, що це суттєво підвищить надійність та унеможливить дефолти за форвардними контрактами через зміну ціни.

Банки теж зацікавлені в новому інструменті, оскільки він суттєво розширить ринок банківських гарантій, тобто можливості заробітку.

Для аграріїв це також хороша новина, адже закріплення на українському ринку зерна практики надійного хеджування цінового ризику означає також зменшення ризику зриву постачань, і сукупно це виведе наш ринок у розряд преміальних. Це, у свою чергу, означає вищу ліквідність українського зерна та кращу ціну на нього. Завдяки цьому наші виробники посилять свої позиції на світовому ринку, а Україна отримає бонус до зростання економіки та експортної виручки.

Дієвий механізм захисту від зриву контрактів відкриє можливості користування форвардами для малих і середніх виробників, із якими сьогодні зернотрейдери через брак довіри не ризикують співпрацювати на відкладених умовах, надаючи перевагу агрохолдингам

Головне завдання сьогодні — посилити на зерновому ринку України довіру, прозорість, що в перспективі сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості. Для цього необхідно, щоб усі учасники зернового ринку неухильно виконували умови та зобов«язання за раніше укладеними контрактами на постачання продукції. Зокрема, ідея впровадження банківської гарантії для зернових форвардних контрактів зробить кожного виробника, зокрема малого та середнього, надійним постачальником.

І Незалежна асоціація банків України, безумовно, підтримує ідею впровадження механізму банківської гарантії для зернових форвардних контрактів, адже всі будуть у виграші. Як аграрії, так і банки, так і Україна. 

Олена Коробкова, голова Ради Незалежної асоціації банків України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.