Навіщо аграрії гуртуються проти рейдерів

27 вересня 2016, 11:44 4207
Михайло Апостол

Асоціація фермерів і приватних землевласників України ініціювала створення громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в АПК. Серед його завдань — навчити фермера, як законно і юридично грамотно захиститися від різного виду рейдерських захоплень, а також надати юридичний захист, якщо таке захоплення вже сталося.

Свої послуги і бажання долучитися до співпраці з комітетом пропонують юристи, спеціалісти в земельному законодавстві, колишні працівники різних правоохоронних органів. Яким буде формат роботи, поки остаточно не вирішено, але сподіваюся, буде заключно меморандум про співпрацю і взаємодопомогу в цих питаннях із правоохоронними, фіскальними органами, Мін'юстом.

«N. B.!» Апостол очолив комітет по боротьбі з рейдерством в АПК

Сам комітет на сьогодні ще не створено, а у мене уже є декілька десятків звернень від  фермерських господарств із різних областей про допомогу. Деякі справи зайшли так далеко, що без судових процесів уже не обійтися. Зафіксовано багато фактів беззаконня. Тут уже йде річ не про не шахраїв , а бандитів, які заганяють комбайни в поле, попередньо приїхавши із «братами» з якого-небудь охоронного агентства і рішенням якогось суду. Вони підроблюють документи на права власності в змові із реєстратором, рішення суду про накладений арешт на вирощену продукцію за видуману, нічим не підтверджену заборгованість....

Фермерські господарства та одноосібники — це надпотужна сила і одне із завдань новоствореного комітету —  дати їм це зрозуміти, а також об'єднати їх в боротьбі із рейдерством. Щоб вони не ховали в голову а пісок, коли бачать, що нищать сусіда, а миттєво стати на захист всім районом, областю, регіоном.

Чому це відбувається? Яка причина, що стало стимулом до цих різноманітних шахрайських, так званих рейдерських захоплень?

Насамперед, це те, що аграрний бізнес останніми роками став найбільш рентабельним і прибутковим; по-друге, недосконалість, а правильніше сказати, безлад в земельному законодавстві; по третє, практично відсутня кримінальна відповідальність за рейдерство, а в кримінальному кодексі, якщо не помиляюсь, навіть немає такого терміну. І останнє — це прийнятий закон про спрощену реєстрацію речових та корпоративних прав. З однієї сторони, це полегшило та зменшило проблем підприємцям, а з іншої — дало безмежні можливості різного роду шахраям та аферистам.

Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ України, кандидат історичних наук

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.