М'ясо та молоко з пробірки. Чи наздожене світ Україна?

20 листопада 2019, 06:17 7442
Алекс Ліссітса

Поки в Україні збирають заполітизований земельний пазл та дискутують про дотації, світ крокує далеко попереду. Мова йде про харчові трансформації, які, хочемо ми того чи ні, за кілька десятиліть прийдуть і в Україну.

Показовим є досвід США. У цій країні попит на продукцію скотарства (молоко та м’ясо) до 2030 р. впаде на 70%. До того як буде досягнуто цієї точки, американська галузь скотарства фактично збанкрутує.

І перші сигнали вже надходять: компанія Dean Foods, яка займається переробкою молока в США, на днях заявила про своє банкрутство і намір продати активи. Загальний борг компанії склав близько $2,18 млрд.

Загалом до 2035 р. попит на продукцію ВРХ зменшиться на 80% — до 90%.

Це призведе до обвалу на ринках, пов’язаних і з іншими виробами з ВРХ, такими як шкіра та колаген. Скорочення прогнозується на рівні понад 90%. Окрім цього, обсяги вирощування сільськогосподарських культур для потреб тваринництва, такі як соя, кукурудза та люцерна, впадуть більш ніж на 50%. Та й загалом до 2035 р. близько 60% земель, які використовуються для потреб тваринництва, будуть вивільнені для іншого використання.

Інші ринки тваринницької продукції — курятина, свинина та риба — слідуватимуть аналогічній траєкторії, але меншими темпами.

Загалом в США у найближчі роки відбудеться величезне зниження цінності для тих, хто займається вирощуванням тварин та їх переробкою, а також для всіх галузей, які підтримують та обслуговують цей сектор: добрива, техніка, ветеринарні послуги тощо.  

За оцінками американської групи експертів RethinkX, загальні втрати в тваринництві складуть понад $100 млрд. У той же час для виробників сучасних продуктів харчування відкриються нові величезні можливості.

Діюча індустріалізована система тваринництва буде замінена на модель Food-as-Software, де продукти харчування розробляються вченими на молекулярному рівні та завантажуються в бази даних, до яких можуть отримати доступ дизайнери харчових продуктів у будь-якій точці світу.

Це призведе до більш розподіленої, локалізованої системи виробництва харчових продуктів, яка є більш стійкою, ніж та, яку вона замінює. Нова виробнича система буде захищена від коливань цін, обсягів виробництва, сезонності, погоди, посухи, захворювань та інших природних, економічних та політичних факторів.

Географія більше не буде надавати жодних конкурентних переваг. Ми перейдемо від централізованої системи, залежної від дефіцитних ресурсів, до розподіленої системи, заснованої на світовому розмаїтті ресурсів, зазначають у своєму звіті фахівці RethinkX.

Сучасна їжа буде дешевшою і смачнішою, ніж їжа тваринницького походження. Вартість сучасних харчових продуктів буде наполовину нижчою від продуктів тваринницького походження, і вони будуть вищими за всіма функціональними ознаками: більш поживними, смачнішими та зручнішими з набагато більшим розмаїттям.

Сучасні харчові продукти матимуть переваги і щодо впливу на здоров'я: зменшення захворювань, що переносяться продуктами, хвороб серця, ожиріння, раку та діабету, які, за оцінками спеціалістів, обходяться США в $1,7 трлн щороку.

Будуть глибшими і екологічні переваги для Америки, адже викиди парникових газів із сектору знизяться на 45% до 2030 р. Інші питання, такі як міжнародна вирубка лісів, вимирання видів, дефіцит води та забруднення водних ресурсів тваринами, гормонами та антибіотиками, будуть покращені.

Що це значить для України?

Технічний прогрес у всіх галузях крокує шаленими темпами, і зупинити його неможливо. Це стосується і агросектору. Ми зациклилися на питаннях на кшталт ринку землі або дотацій, і вже 28 років дискутуємо про це, а насправді треба думати про науку та освіту, щоб не відстати від світових лідерів.

Вже через 10 років світ житиме в іншому вимірі, й про це треба дискутувати, а не лякати людей ГМО чи земельними страшилками.

Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.